Recensioner

Incognito #1

onsdag 25 mars, kl 21:48 av 3 kommentarer

Det här numret är urgammalt — det kom nämligen redan i januari i år. Men jag har inte lyckats få tag på ett ex och har fått vänta på den andra upplagan. Till och med det har varit svårt att hitta. Men nu har jag läst det första numret och känner mig tvingad att recensera det trots att det inte är någon nyhet längre. Så bra är det.

incognito_1_coverEd Brubaker och Sean Phillips har tidigare rönt stora framgångar med sin noir-serie CriminalIcon, Marvels imprint för kreatörsägda serier. Criminal är renodlad crime-serie, helt utan superhjältar. Incognito, även den utgiven på Icon var till en början tänkt som en sidoberättelse till Criminal men Brubaker kände inte riktigt att en superhjältehistoria passade in. Oavsett om så hade varit fallet eller inte så är Incognito långt ifrån en traditionell superhjälteserie. Samtidigt är det inte en superhjältedekonstruktion. Incognito försöker inte berätta någon alternativ historia där superhjältar är vanliga människor. Inte heller någon politisk satir där karaktärerna är fascistoida, självcentrerade svin som utnyttjar sina superkrafter för personlig vinning. Incognito handlar istället om en superskurk som lagt ner sin brottsliga bana, börjat samarbeta med myndigheterna och lever med skyddad identitet.
Det stora med Incognito är den otroligt personliga och nära berättelsen som Brubaker målar upp. Huvudrollsinnehavaren Zack Overkills frustration över sitt nya mundana liv som människa utan superkrafter går nästan att ta på. I kombination med Phillips fullständigt rakbladsvassa illustrationer kan det inte bli annat än en hit. Johan skrev på sin blogg Seriehyllan att han tyckte att detta nummer var en besvikelse. Jag kan verkligen inte förstå varför. Jag tycker att det här är fruktansvärt bra. Förklaring tack, Johan!

Manus: Ed Brubaker
Illustration: Sean Phillips
Tusch: Sean Phillips
Färg: Val Staples
Förlag: Icon

Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. Johan says:

    Nu ska vi inte dra allt för stora växlar här. Jag tyckte att Ingocnito var väldigt bra, men jag hade nog lite för högt ställda förväntningar på serien då jag läste första numret att jag inte kunde undvika att känna mig lite besviken på serien.

    Men nu när besvikelsen har lagt sig och man har fått lite distans till serien så har den växt och nu är jag beredd att hålla med dig. Dessutom tyckte jag serien tog sig rejält i nummer två då Brubaker byggde vidare på händelserna i första numret, vilket fick det att lyfta ytterligare i mina ögon.

    Incognito är en väldigt bra serie, men jag håller ändå Brubaker och Phillips jobb på Criminal som deras bästa hittills.

  2. […] missat denna serie av Ed Brubaker och Sean Philips. En serie som både Johan (#1 och #2) och jag (#1) skrivit om tidigare. Näst sista numret av 6 dök upp nu i veckan och är ett av de starkaste […]

  3. […] veta mer om en av de bästa superhjälteserierna från 2009 så finns recensioner att läsa här: #1, #2 0ch #5. Eller så skaffar du samlingen. Den är värd […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...