Allmänt /Recensioner

Vägen till Weapon Omega

måndag 13 april, kl 15:49 av 0 kommentarer

300px-alphaflight2Har vid ett flertal tillfällen stått och fingrat på samlingen Weapon Omega när jag rotat runt i Marvels mixlåda på Comics Heaven i Gamla Stan, men det tog rätt lång tid innan jag till slut gjorde slag i saken. Tänkte att jag skulle bjuda dig på min personliga resa som ledde till inköpet av den här serien:

I mitten av 1980-talet läste jag ett nummer av Spindelmannen där han blev kidnappad av Samlaren, en sorts intergalaktisk zoo-direktör som även lyckats samla på sig delar av Alpha Flight, där det främst var apmonstermannen Sasquatch och de dysfunktionella tvillingarna Northstar och Aurora som fångade mitt intresse. Efter det skulle jag tro att det var ett par crossovers med Alpha Flight och X-men av Chris Claremont och John Byrne som underhöll intresset, tills jag i början av 90-talet släppte alla Marvel-titlar och konverterade till Image Comics (vilket i sin tur ledde till att jag dumpade all serieläsning i nästan 10 år, men det är en annan story för en annan dag). Hur som helst, intresset för Alpha Flight fanns kvar någonstans i bakhuvudet, men det var egentligen inte förrän för ett par år sedan då jag läste Marvels House of M och Civil War som jag återigen fick stifta bekantskap med Kanadas enda superhjälteteam. Efter House of M så blev miljontals av mutanter av med sina krafter, och det visar sig efter ett tag att i princip all energi från de förlorade krafterna absorberats av Michael Pointer, en till synes helt vanlig snubbe som jobbar på posten i Alaska. Pointer blir minst sagt lite knäpp av den här kraftöverdosen, och råkar bland annat ha ihjäl alla förutom Saquatch i dåvarande Alpha Flight innan han stoppas. Hårda bud.

Spola fram en bit så befinner vi oss i slutet av Civil War, där Iron Man kommer överens med kanadensiska regeringen att Pointer ska lämnas över till Kanada för att göra bot för de brott han utförde under sin tidigare kraftpsykos. Ironiskt nog så rekryteras han av Sasquatch till nybildade Omega Flight, och ges till råga på det samma dräkt som den avlidna Guardian hade. Ingen dålig dos salt i såren där alltså. Pointer är minst sagt motvillig och rätt kass på att vara superhjälte, men lyckas till slut leva upp till det ansvar som Guardian-dräkten innebär. Det är här, efter Omega Flights första uppdrag, som handlingen i Weapon Omega inleds.

weapon_omega_1Weapon Omega samlar Marvel Comics Present #1-12 plus Omega Flight-förtitten från Civil War: The Initiative One-Shot, och kretsar kring hur Michael Pointer aka Guardian aka Weapon Omega analyseras och tas om hand av den organisation som står bakom hela Omega Flight-programmet. Pointer tyngs av skuldkänslor för de (ofrivilliga) brott han begått, han är oberäknelig och rätt värdelös när det kommer till att vara medlem i Omega Flight, och han undersöks av både vetenskapsmän och en psykolog som anar ugglor i mossen. Weapon Omega är något av en standardserie från Marvel, men skiljer sig från mängden i och med att det inte finns med någon superskurk som smider ränker i bakgrunden. Det som finns är Pointer själv, hans kollegor i Omega Flight – och då främst USAgent, som är något av en väldigt arrogant och hårdhänt variant av Captain America – samt två separata enheter som forskar och utför tester för att stabilisera honom. Ju längre storyn utvecklas så uppdagas det mer och mer att det är någon som manipulerar Pointer och utsätter honom för skumma prylar, och Weapon Omega bjuder överlag på en spännande och välskriven historia med ett par riktiga överraskningar mot slutet. För min del så var jag faktiskt rätt skeptiskt inställd till den här samlingen, men är efter att ha läst den positivt överraskad. En bra och snygg serie helt enkelt, helt utan konstigheter. Snyggt jobbat.

weapon_omega

Manus: Rich Koslowski
Illustration: Andread Di Vito
Förlag: Marvel
Betyg: 3++/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...