Recensioner

We3 – Fruktansvärt fantastisk

måndag 20 april, kl 22:07 av 8 kommentarer

we3Det händer ju inte särskilt ofta. Man hoppas ju på det, men det är som sagt inte särskilt ofta som du faktiskt ser, hör eller i det här fallet läser något som är bättre än princip allt annat som du läst tidigare. We3 är det bästa jag läst. Alla kategorier. Jag har inte ens ägt den här samlingen en vecka än, men har redan läst den fem gånger. Har haft gåshud varje gång, och vid något enskilt tillfälle har jag nog nästan haft antydan till en tår i ögonvrån. Så bra är det.

We3 är berättelsen om en hund, en katt och en kanin som ingår i ett hemligt experiment där de förvandlats till biologiska krigsmaskiner. Trots lyckade testresultat så ses We3 som tidiga prototyper, och det beslutas att de ska termineras när projektet ska anpassas till sin första skarpa fas. we3banditDet ingen förutom djurens huvudskötare inser är hur stark självbevarelsedrift We3 har, och innan någon hinner stoppa dem så har de med hunden 1 i spetsen flytt från den hemliga anläggningen, i jakt på home. Med amerikanska armén i hälarna och en främmande värld framför sig så tar We3 oss som läsare genom en lång, strapatsrik och väldigt blodsfläckad resa innan vi till slut landar i de dramatiska slutscenerna, som inte bör lämna någon oberörd. Det är lika spännande som gripande, och helt fantastiskt.

we3_rose-anne

Det är väldigt lite dialog genom hela serien, men de få och korthuggna meningarna djuren emellan är allt som behövs för att etablera väldigt starka karaktärer och deras relation till varandra. Grant Morrison har på väldigt kort tid stigit högt i grad på min favoritförfattarlista, och Frank Quietlys insats som tecknare är, trots att den här storyn är fem år gammal nu, helt fenomenal och hittills det bästa jag sett av honom. Balansen mellan hypervåldsam högteknologisk action och stillsamma scener mellan djuren är perfekt, och även om jag försöker så kan jag inte komma något som helst negativt att säga om den här serien. En upplevelse. Fruktansvärt fantastisk.

we3-1

Manus: Grant Morrison
Illustration: Frank Quietly
Förlag: DC Vertigo
Betyg: 5/5

Kommentarer

 1. Pelle says:

  http://en.wikipedia.org/wiki/We3#Movie_adaptation

  Det blir kanske film, fanns lite källhänvisningar också för de som orkar läsa.

  Grant Morrison hade jag för mig hade gjort mycket bra men det enda jag såg på wiki som jag kände igen var gamla goda Zenith som jag gillade som fan back in the days.

 2. Jonas says:

  Morrison gör en egen och riktigt grym version av Superman i All Star Superman. Skrev en recension för ett tag sedan: http://www.shazam.se/2009/02/28/all-star-superman-vol-1/

 3. Tomb says:

  Kul att någon mer läst We3!

 4. Pelle says:

  När du säger det så har jag faktiskt läst all star superman, den var grym den med. Jag skumläste nog wiki lite slarvigt helt enkelt.

 5. Pelle says:

  På tal om ingenting så drömde jag om we3 i natt. =) Har inte läst den än så jag har egentligen ingen koll på serien men jag läste recensionen och googlade ju lite precis innan jag somnade.

  Filmen som jag såg i drömmen verkade rätt cool, minns inte så mycket tyvärr. =)

 6. Petter says:

  We3 är en av Grant Morrisons bästa serier. Han är ofta som bäst när han samarbetar med Frank Quitely med vilken han gjort flera serier. Deras första samarbete var den mycket bisarra Flex Mentallo.

 7. […] jag ut den 20 april förra året efter att jag sträckläst Grant Morrisons och Frank Quietlys We3 en handfull gånger. We3 kom för mig som en blixt från en klar himmel och sopade mattan med i […]

 8. […] så mycket. Albumets innehåll för tankarna till Grant Morrisons och Frank Quitelys mästerverk We3, men där We3 lyckades beröra mig djupt så lyckas inte Pride of Baghdad alls. Att jag inte […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...