Recensioner

Secret Invasion TPB

söndag 17 maj, kl 01:11 av 3 kommentarer

Hade en förhoppning om att kunna köpa på mig rätt mycket serier när jag var i USA för några dagar sedan, men jag tog mig tyvärr aldrig tid att leta mig fram till någon comic book store. Kom dock inte helt hem tomhänt. Flygplatsen i Las Vegas hade (tursamt nog) ett litet utbud av serier, så jag passade på att inhandla Ms. Marvel vol. 2: Civil War och samlingen Secret Invasion. Betade av båda volymerna på flighten hem, men vi börjar med att tycka till lite om den senare.

Secret Invasion i all korthet: Skrullerna bestämmer sig efter rymdslakten Annihilation för att jorden är deras rättmätiga hem, och för att nästla sig in och i det långa loppet överta jorden börjar de systematiskt att kidnappa flera av jordens mäktigaste superhjältar för att ersätta dem med identiska skrullinfiltratörer. För att infiltreringen ska fungera secret-invasion-wallpaper-2-lär merparten av kopiorna sleeper agents som hjärntvättats till att tro att de verkligen är den hjälte de imiterar, vilket såklart får en hel del komplikationer när invasionen inleds och agenternas riktiga personligheter aktiveras. Komplikationer blir det även när misstron kring vem som egentligen är en skrull eller inte börjar spridas bland mänskliga hjältar och skurkar, och paranoia är ett genomgående tema i hela volymen. Cool idé. Skrivandet står Brian Michael Bendis för, vilket innebär att det blir rätt dialogdrivet (på ett bra sätt om du frågar mig), och för ritandet ansvarar Leinil Francis Yu med sin rätt personliga stil (som jag gillat skarpt i exempelvis Ultimate Wolverine vs. Hulk men som jag inte är säker passar riktigt här). Bra team, men levererar de?

secret-invasion-savage-land-wallpaper-l1

Secret Invasion är uppbyggt av många lovande ingredienser som borde göra det här till ett riktigt episkt och maffigt event, men jag kan inte låta bli att tycka att det trots allt känns rätt vekt. Tidigare event av samma skala, till exempel House of M och Civil War tycker jag ha lyckats med att kännas avgörande och världsomspännande, men jag får aldrig den känslan här. Det känns liksom aldrig som att skrullerna ska lyckas med någonting, och man väntar bara på att hjältarna ska sopa bort den hemliga invasionen och att allt ska återgå till det normala. Vilket det också gör, med den stora skillnaden att Tony Stark / Iron Man får skulden för hela klabbet och ersätts av maktpsykopaten Norman Osborn / Green Goblin. Slutet av Secret Invasion är med andra ord början på nu pågående eventet Dark Reign.

De största problemen med den här samlingen, främst när man som jag inte läst alla andra parallella titlar, är att allt går väldigt fort och att det inte finns någon egentlig huvudperson. Secret Invasion TPB har liksom ett helikopterperspektiv över handlingen där vi hoppar mellan The New Avengers, The Mighty Avengers, Thor, Fantastic Four, Nick Fury, The Initiative, Thunderbolts, Inhumans, Hood’s Crime Syndicate med flera, secret-invasion-wallpaper-lmed resultatet att det lätt känns lite hattigt. Många karaktärer att hålla koll på, och antagligen smått förvirrande för de som inte är helt hemma i Marvels massiva utbud. Faktiskt smått förvirrande även för mig som anser mig ha rätt bra koll. Kan i och för sig ha att göra med att jag läste den här volymen under en 20 timmars flight efter fem dagar i Vegas, vilket kan ha gjort det lite klurigare att hänga med i alla snabba kast och teorier kring vem som egentligen är en skrull eller inte. Hur som helst, man bör antagligen läsa ovan nämnda hjältars egna Secret Invasion-nummer för att få full koll på allt som händer, vilket man tyvärr inte får här.

Så, i det stora hela skulle jag vilja säga att Secret Invasion TPB i grunden är en välproducerad och bra idé, och den har definitivt sina starka sidor (scenerna med Captain Marvel är riktigt bra), men den saknar känslan av maffighet som en story av den här skalan faktiskt kräver. Godkänt, men inte mycket mer. Lite tidigare skrullsnack finner du i recensionen av Skrull Kill Krew #1.

Manus: Brian Michael Bendis
Illustration: Leinil Francis Yu
Förlag: Marvel
Betyg: 3-/5

Kommentarer

  1. Ferdinand says:

    Bendis Secret Invasion är lite samma sak som Mark Millars Civil War-huvudserie. Två riktigt bra författare som man vet har förmågan att skriva en riktigt bra serie. Men i båda fallen blir det två rätt trötta serier. Nu var det ett tag sedan jag läste S.I. men vad jag minns så var den rätt seg och att Bendis tog otroligt lång tid på sig att berätta en egentligen rätt enkel historia. Och att det stora omtalade dramatiska slutet var rätt mycket flopp.

  2. […] jag träffade på Secret Warriors var faktiskt rätt nyligen, närmare bestämt när jag lästa Secret Invasion TPB på flyget hem från Vegas. Kan inte påstå att de gjorde ett särskilt stort intryck på mig då, […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...