Recensioner

Batman and Robin #1

tisdag 9 juni, kl 08:00 av 5 kommentarer

batmanandrobin1Grant Morrison kan som bekant i ena stunden leverera fantastiska mästerverk som t.ex. All-Star Superman för att i andra ge oss magplask som Batman R.I.P. eller Final Crisis. Men jag har ännu inte förlåtit honom för att ha tagit livet av Bruce Wayne/Batman. Men trots det så måste jag säga att nya serien Batman and Robin faktiskt får till en riktigt bra start och känns både fräsch och nyskapande.

Jag har alltså lite motstridiga känslor så här efter ha läst första numret. Men jag har en känsla av att den dynamiska duon Grant Morrison och Frank Quitely kommer att vinna över mig till slut. För där Morrisons run på Batman och hans Final Crisis emellanåt mera verkade vara någon sorts inofficiellt världsmästerskap i obskyra seriereferenser så har Morrison, i alla fall i det här numret, lagt band på sig själv och levererar ett riktigt bra första nummer. Visst, det finns lite udda skapelser som dyker upp i numret som småskurken Toad och den mera obehagliga skurken Pyg, som verkar ha en ohälsosam fascination vid grismasker och mänskliga dockor.

Den nya dynamiska duon då? Tja, har ni hängt med i serienyheterna på sista tiden så vet ni vilka som döljer sig bakom maskerna. Dick Grayson har tagit upp sin mentors mantel och Bruce Waynes son Damian axlar rollen som Robin. Att Dick Grayson tar över som Batman känns rätt naturligt men jag var mer fundersam innan jag började läsa numret hur Damian skulle funka som Robin. Men det visar sig att det faktiskt funkar rätt bra och Morrison lyckas konstigt nog med få mig intresserad av honom som karaktär, i hans förhållande både till Dick och till Alfred Pennyworth. Normalt sett tål jag inte den arrogante pojkspolligen.

Illustrationsmässigt så ser det riktigt bra ut. Frank Quitely bryter lite mot tidigare konventioner vad gäller Batman-serier i det att Batman and Robin inte att han inte använt sig av särskilt mycket mörka toner och skuggor. Faktiskt är det rätt färggrant och det känns ganska passande till den ton Morrison gett serien.

På det hela taget tycker jag att Batman and Robin #1 är en bra start och en intressant ny vinkling på Batman som jag tror kan bli intressant. Men jag tror det ska mycket till om vi inte ganska snart får se Bruce Wayne återkomma till livet som Batman.

Manus: Grant Morrison
Illustration: Frank Quitely
Tusch: Frank Quitely
Färg: Alex Sinclair
Förlag: DC Comics
Betyg: 3+/5

Betyg: 3+/5

Kommentarer

 1. Jens says:

  Bruce Wayne ska vara Batman, ingen annan 🙁

 2. Ferdinand says:

  Som rätt oinsatt i Batman så funkade det första numret riktigt bra för mig. Trots att jag inte hade någon riktig aning om vem Dick Grayson eller Damian var (sorry Johan, så obildad är jag) så fattade jag otroligt snabbt vad som gällde och vilka de var. Utan bakåtbläddrande eller kollande på Wikipedia.

  Jag gillade skurkarna, och faktiskt Toad lite extra mycket. Kanske för att det är en helt ny (?) karaktär och jag inte behöver förhålla mig till någon bakgrundshistoria. Och han känns skönt retro på något sätt.

  Och jag håller med, visuellt ser det riktigt bra ut. Framförallt gillar jag Quitelys sätt att jonbba med ljudeffeker. Riktigt fint.

  Jag toppar ditt betyg och ger Batman and Robin 3++.

 3. Johan says:

  Ser man på, även en DC-analfabet som Ferdinand gillar det Batman and Robin. Kul! Skämt åsido, jag håller med dig Jens. Batman ska vara Bruce Wayne, och jag kan inte tänka mig att DC kommer att pensionera honom utan kommer att återse honom inom en snart framtid. Håll utkik efter en Batman: Rebirth i framtiden! Men tills dess så tror jag att den här nya dynamiska duon kommer att funka bra.

 4. Jens says:

  Jag kan inte påstå att jag har superkoll, men har det inte kommit ut titlar efter Batman R.I.P med Bruce wayne som batman? Batman Cacophony av Kevin smith tex(som var helt okej måste jag säga).

  Men efter att ha läst den här recensionen ska jag nog slå till och köpa Batman and Robin #1, och ge Dick Grayson en chans.

 5. Johan says:

  Visst finns det andra serier just nu där Bruce Wayne fortfarande är Batman. Cacophony är precis som du säger en av dessa. Andra är Batman/Superman och Batman: Confidential. Men båda dessa är mer eller mindre helt skilda från de ordinarie Batman-serierna.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...