Recensioner

Irredeemable, vol. 1

söndag 23 augusti, kl 10:51 av 7 kommentarer

irredeemable_tp1Läste häromdagen klart denna första, rätt tunna, volymen till Irredeemable av Mark Waid och Peter Krause. Storyn kretsar kring The Plutonian som är en Superman-liknande hjälte. Han har samma krafter och look. Saken är den att han har ”turned to the darkside” och blivit världens värsta fiende. Ett psykbryt av episka mått.

Här slängs vi direkt in i handlingen där The Plutonian jagar sina gamla kollegor och avrättar dem en efter en. Kvinnor och spädbarn, ingen går säker. Vi får följa de f.d. kollegorna när de försöker rädda sig själva och världen. Ingen vet egentligen så mycket om denna stålman, vilket är ett stort problem. Har han ens några svagheter? Vem är han egentligen?  Genom tillbakablickar får hjältarna och läsaren lite mer info om vad, hur och varför.

Den här typen av serier är inget nytt nu. Squadron Supreme och Black Summer är bara några annorlunda twists vi sett på superhjältegenren. Mark Waid, känd för Kingdom Come, är helt klart en grym manusförfattare. I tillbakablickarna får man lite begrepp om varför The Plutonian blev galen. Vi kan se hur denna Superman bryts ned och hans hopp i människan försvinner. Jag gillar detta riktigt mycket och det var en riktigt intressant läsning. Det finns lagom med action och överraskningar och blir aldrig tråkigt. Jag dras till att hålla på skurken, alltså The Plutonian, i denna historia också. Hur hänsynslös han än är så kan jag förstå varför hans tålamod började tryta. Mitt favoritavsnitt är när vi får en tillbakablick av Lois Lane-karaktären i serien. Vi får se hur hon freakar efter att The Plutonian avslöjat sitt Clark Kent-alterego. Peter Krause som illustrerar har en stil som får allt att se ut som en traditionell DC Comics superhjälteserie från 70-talet. Det tycker jag passar denna titel utmärkt och ger en nästan nostalgisk känsla i de ljusa delarna av storyn. Krause är ingen superstjärna till tecknare, men gör sitt jobb bra.

Förvänta dig inget mästerverk när du läser Irredeemable, men helt klart en intressant och underhållande story. Det är synd att den är så tunn. Irredeemable vol. 1 samlar bara 4 nummer av serien vilket känns väldigt lite. 6:e lösnumret av serien släpps snart och jag är riktigt sugen på volym 2 av traden, men den verkar inte komma förrän nästa år.

Manus: Mark Waid
Illustration: Peter Krause
Färgläggning: Andrew Dalhouse
Förlag: Boom! Studios
Betyg: 4/5

Kommentarer

 1. Ferdinand says:

  Yes! Jag har varit intresserad av den här ett tag efter att iFanboy valde ut serien till något av det bästa som släppts i år. Beställde den nu i veckan och väntar med spänning!

 2. Ludvig says:

  Fick starka Watchmen-vibbar när jag läste den här: Mycket av historien berättas genom flashbacks, hjältarna visas som väldigt mänskliga och The Plutonian påminner om Dr. Manhattan, båda allsmäktiga i deras respektive pantheon av i övrigt underlägsna superhjältar.

 3. […] och vänder sig mot hela mänskligheten. En riktig intressant och läsvärd serie som Henrik J har recenserat den första volymen av. Med Incorruptible vänder Waid på det konceptet och ser vad som händer […]

 4. […] annan serie skriven av Waid på Boom. Vill du veta mer så läs gärna Henrik S’ recension av den första samlingen från förra året. I Unredeemable behandlar Waid vad som sker när the Plutonian, en sorts […]

 5. […] namne Henrik recenserade första samlingsvolymen (#1-5) av Mark Waids alt-superhjälteserie Irredeemable från Boom! Studios […]

 6. […] Irredeemable (som vi skrivit om tidigare här och här) är numera så etablerad att den begåvats med en Annual, eller Special som den kallas. […]

 7. […] Mark Waid har dykt upp här på Shazam lite då och då, och bland annat så finner vi Irredeemable, Amazing Spider-man och Strange i recensionsarkivet. Utöver det är väl Waid mest känd för DC:s […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...