Recensioner

Hur Spirou blev Spirou

onsdag 30 september, kl 20:50 av 6 kommentarer

spirouSpirou är en av de främsta klassikerna bland de fransk-belgiska serierna. Egmont ger för närvarande ut Spirou i kronologisk ordning plus de nya äventyren samtidigt som Spirou även publiceras i Fantomen. Förutom den ordinarie Spirou-serien så ges även Den unge Spirou ut på svenska. Utöver dessa finns även en rad specialalbum av olika tecknare. Egmont äger rättigheterna men om det innebär att albumen ges ut vet jag inte men iaf det här borde ges ut.

Det album jag läst är specialalbumet Spirou, le journal d´un ingénu från 2008 av Èmile Bravo och då den tyska utgåvan (Spirou: Portät eines Helden als junger Tor). Albumet handlar om en ung Spirou som arbetar på ett lyxhotell 1939 och hamnar mitt i samtal mellan Tyskland och Polen för att förhindra att kriget bryter ut. Spirou blir dessutom kär, man får veta Spirous bakgrundshistoria, han träffar Nicke (Fantasio på franska) för första gången och dessutom får man en förklaring till varför han även som vuxen behållit sin piccolouniform. I slutet finns lite texter om Bravo och andra specialalbum om Spirou samt en kortserie om hur Spirou hamnade på hotellet, hur han tog namnet Spirou och hur han fick Spip.

De äldre Spirou-albumen är fortfarande bra, de nya äventyren har jag inte läst men jag tvivlar på att de är lika bra som detta. Bravo är en suverän tecknare i klara-linjen skolan, det är värt att läsa albumet enbart för teckningarna. Manuset håller i princip lika hög klass som teckningarna. Det finns humor, drama, äventyr, romantik och tragik. Allt i en underbar blandning. Allt toppat med ett underbart och kärleksfullt porträtt av en ung Spirou. Allra roligast är epilogen där Spip redogör för sina planer för mänskligheten. Kort å gott ett album som tål att jämföras med de allra främsta fransk-belgiska klassikerna enligt min mening. Ett utdrag på tyska finns att läsa här. En fundering till sist: Vill man veta Spirous bakgrund eller inte? Jag gillar iaf initiativet.

Manus: Émile Bravo
Illustration: Émile Bravo
Förlag: Carlsen Verlag
Betyg: 5/5

Kommentarer

 1. Jimmy Wallin says:

  Jag har några nummer belgiska spirou där serien gick som följetong, den är verkligen hur tjusig som helst. Tyvärr kan jag inte ett ord franska så läsa den kan jag definitivt inte. Förhoppningsvis kommer den i danska Tempo vad tiden lider. Det senaste Spirou-albumet som kom på svenska, ”På uppdrag av Z” gav mig en dålig smak i munnen och jag blev rent utav irriterad av att läsa det.

 2. Rikard says:

  Det senaste nya Spirou-album jag läste var Kometen och tidsmaskinen för 15-20 år sedan. Tror inte att jag skulle tycka att det var lika bra idag.

  Har du ingen kontakt på Egmont så att de kan ge ut albumet på svenska?

 3. […] rad mästerliga äventyr. Det handlar om rätt person på rätt plats. Jag skrev tidigare här om Emilé Bravos fantastiska album om Spirous ungdom, det är ett exempel på hur bra en klassisk figur kan bli i […]

 4. Jag har läst serien på franska och den hör till det bästa jag läst i serieväg någonsin. Serien blandar spänning av modellen spionroman med bästa sortens slapstickhumor och en dos psykologisk djuplodning av grafisk roman-typ. Berättandet är suveränt, personbeskrivningarna enkla men träffande, olika nivåer och referenser till spirous universum hanteras på det mest otvungna sätt.

  Del 5 i hors-series om Spirou (motsv one-shot) heter Le Groom Vert de gris och är nästan lika bra.

 5. […] publicerat fenomenale Émile Bravo på engelska. Bravo har även gjort fantastiska Spirou-albumet Spirou, le journal d´un ingénu. Bravo har här samarbetat med Jean Regnaud som skrivit manus till My mommy is in America and she […]

 6. […] specialserier som ges ut i bl.a. Frankrike och Tyskland intressantare. Emile Bravos berättelse om hur Spirou blev Spirou är ett mästerverk och jag hoppas att Fabien Vehlmann och Yanns Operation Fledermaus som ligger i […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...