Recensioner

The Walking Dead Vol. 9-10

tisdag 13 oktober, kl 11:31 av 7 kommentarer

thewalkingdead10The Walking Dead är en av de absolut bästa serier jag läst det senaste året. Jag har hakat på lite sent och därför kom The Walking Dead Compendium perfekt i våras. 1088 sidor amerikansk mainstream när den är som bäst. TWD handlar om överlevare som försöker att just överleva sedan ett virus gjort döda till människoätande zombies och alla som blir bitna blir givetvis zombies. Enda sättet att döda dem är att skjuta/hugga av/hugga dem i huvudet. Man får följa ett antal karaktärer där den f.d. polisen Rick är något av en huvudperson. De överlevande försöker hitta ställen där de är säkra för zombiesen men även för andra människor. Det gäller inte fästa sig vid en karaktär för man vet aldrig hur länge de får vara med.

Det har hittills utkommit tio samlingsvolymer, Compendium One samlar 1-8 men den verkar vara slutsåld. Det finns även hardcovers som samlar två samlingsvolymer, totalt har fyra hardcovers kommit ut. Dessutom finns det två omnibus som samlar fyra volymer varav den första är slutsåld.

TWD kretsar kring mitt favorittema för närvarande, civilisationens kollaps. Jag har både Jack Kirbys Kamandi och Wastelands från Oni Press på inköpslistan. Att kombinera två uttjatade teman som civilisationens kollaps och zombies låter kanske inte som en bra idé men Robert Kirkman som skriver manus gör det på ett suveränt sätt. Karaktärerna är av kött och blod och allt vidrigt de varit med om och det ständiga dödshotet påverkar dem. Kirkman lyckas undvika klichéerna och förmår skildra de olika karaktärernas utveckling på ett trovärdigt sätt. Liksom tidigare volymer är även 9-10 lite väl texttunga men det funkar. Charlie Adlard och Cliff Rathburn gör ett bra jobb med teckningarna och allt äckel och förfall är ständigt närvarande. Just att man aldrig vet vilka karaktärer som ska falla ifrån gör att det alltid är spännande och man vet heller aldrig hur de olika karaktärerna reagerar på nya händelser. De flesta borde definitivt ha passerat gränsen för vad en normal människa kan klara av. Just frågan om vad som kan betecknas som normalt under extrema omständigheter är ständigt närvarande och svår att värja sig mot, det är också den fråga som diskuteras mest av karaktärerna. Liksom tidigare volymer har jag svårt att värja mig mot serien och släppa den när jag läst klart den utan jag ligger och funderar. Det om något är ett gott betyg. Dessutom är det en bedrift att serien efter över 1400 sidor fortfarande håller högsta klass. Den 29 december kommer volym 11, en alldeles för lång väntan enligt mig.

Manus: Robert Kirkman
Illustration: Charlie Adlard
Tusch: Charlie Adlard
Förlag: Image Comics
Betyg: 5/5

Kommentarer

 1. Nicke says:

  Gah, vad jobbigt att du tipsar om saker som är slutsålda. Det fattas bara att du lagt in en bild på dig själv där du håller upp Compendium One, sträcker ut tungan och har bildtexten ”nyah, nyah, nyah, nyah, nyah!”. 🙁

 2. Rikard says:

  Tänkte inte på det så men å andra sidan finns ju både HC och tradesen, lite dyrare men värt det.

 3. Jens says:

  Har bara läst förta volymen, tyvärr. Gillade den väldigt mycket. Får se till att skaffa resten snart :/

 4. Danne says:

  Enligt Previews nr251 s156 skulle det komma en ”new printing” av TWD compendium. Denna skulle enligt ovan nämnda Previews dyka upp den 7/10 men så verkar inte skett. Ngn som vet mer om detta? (väntar också)

 5. Arvid says:

  Litet tips för oss som ännu inte läst serien men är nyfikna:
  Newsarama har hela första numret uppe för läsning sen ett par veckor tillbaka.
  http://www.newsarama.com/php/multimedia/album.php?aid=31059

 6. […] serier= seriepepp. Framförallt sedan jag läste fantastiska The Walking Dead. Wasteland av duon Anthony Johnston och Christopher Mitten hade jag inte läst eller hört om men […]

 7. […] att oroa sig för utan även andra överlevare, Survival of the fittest (and most crazy). Volym nio och tio har tidigare recenserats här på Shazam. Recensionen av volym elva kommer att vara väldigt vag […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...