Recensioner

Prince Valiant Vol.1: 1937-1938

söndag 18 oktober, kl 19:23 av 0 kommentarer

princevaliantHal Fosters Prins Valiant är en klassiker bland klassiker. Historierna om Prins Valiants äventyr har fångat läsare i över 70 år och det är inte svårt att förstå varför. Jag läste en del äventyr när jag var yngre men det är nog en tjugo år sedan. Jag har i det längsta försökt hålla mig ifrån att köpa återutgivningar av klassiker eftersom det bara gör en lång inköpslista ännu längre men jag kunde inte motstå Fantagraphics Valiant-samling. I utgåvan finns även en biografi, intervju och lite om tryckningen.

I den första samlingen berättas om hur Valiant kommer till Britannien sedan hans far, kungen av Thule, tvingats i landsflykt. Han växer upp i det träsk där hans far tilldelats land och upplever där en rad äventyr innan han beger sig ut i Britannien för att bli riddare. Han hamnar hos Kung Arthur och upplever många äventyr där hans uppfinninsrikedom och mod räddar honom många gånger. Hans högmod får dock honom på fall ett antal gånger. Han upplever både kärlek, vänskap och sorg.

Jag är glad att jag köpte denna utgåva och fick återuppleva magin. Det är en fin utgåva i stort format (lite större än europeiskt albumformat). Hal Fosters teckningar är oerhört vackra och formatet hade gärna fått vara ännu större trots att jag inte får in samlingen i någon bokhylla för att ytterligare framhäva teckningarna. Även färgläggningen är vacker. De vackra teckningarna ackompanjeras av ett underbart språkbruk. Blodiga bataljer  ackompanjeras av ett skämtsamt och frejdigt tonfall. Prins Valiant är nästan parodiskt rättrådig och uppfinningsrik men det är en sådan glädje i berättandet som är så medryckande att jag inte hänger upp mig på det. Det märks vad gäller innehåll och språkbruk att Valiant har 70 år på nacken men det kommer ju inte som en överraskning och förtar inte upplevelsen. Att följa Prins Valiants möten med sköna jungfrur, hemska troll, tappra riddare, vikingar och häxor i ett förtrollat England är en ren njutning. En tidlös klassiker.

Manus: Hal Foster
Illustration: Hal Foster
Förlag: Fantagraphics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...