Recensioner

Avengers: Disassembled TPB

måndag 26 oktober, kl 23:36 av 2 kommentarer

avengers-disassembled-tpbAvengers: Disassembled är i all korthet och kanske inte helt överraskande början till slutet för den klassiska varianten av Avengers, det vill säga det superhjältegäng som skapades 1963 av Stan Lee och Jack Kirby. Författat av Brian Michael Bendis (som verkar kunna klara av nästan hur många järn i elden som helst) och illustrerat av David Finch så utgör Disassembled grogrunden för efterföljande storevent som House of M, Decimation, Civil War och Secret Invasion och blev även startskottet för två helt nya Avengers-titlar: New Avengers och Mighty Avengers, båda skrivna av Bendis själv. Själv har jag hittills bara läst de första 10 numren av New Avengers, och den nystarten av Avengers är riktigt riktigt bra. Kolla in första samlingen Breakout om du inte redan gjort det. Mighty Avengers tror jag fick ett något svalare mottagande, men även den ska vara helt klart läsvärd.

Disassembled är, utan att avslöja alltför mycket för de som inte läst den, fylld av dramatik och chockartade händelser som leder till drastiska förändringar för hela Avengers på både kort och lång sikt. Inte helt överraskande så slutar allt med att Avengers lägger ned, fullständigt nedtryckta i stövlarna och totalt utblottade. Ingen solskenshistoria här alltså. Dramatiken är som sagt skyhög med interna svek, plötsliga dödsfall och snabba tvister, men för min del så går allting tyvärr lite väl fort. Jag tycker det krävs en viss fingertoppskänsla i att få till en riktigt bra superhjältedöd, men här får jag lite känslan av att Bendis mest använder sig av det för att snabba på processen mot nedläggningen av Avengers. Dock: Händelserna är lika tragiska som plötsliga, och Bendis lyckas måla upp flera parallella katastrofscenarier som faktiskt känns ödesdigra på riktigt. Han lyckas även få till en riktigt maffig scen där She-Hulk fullständigt tappar kontrollen till den grad att hon till slut hulkar ut till nästan dubbel storlek och i blint raseri sliter sönder en av sina lagkamrater. Serievåld at its finest.

avengers_502Rent visuellt så gör David Finch ett helt ok jobb med tecknandet av Disassembled och det massiva utbud av superhjältar som figurerar i den här storyn (i princip alla medlemmar någonsin gästspelar här), men det är främst i de större actionscenerna som han verkligen glänser. Finch hängde för övrigt med Bendis över till New Avengers där han tecknat #1-6 och #10-14. Den här samlingen sista del, epilogen kallad Avengers Finale, är tecknad av Alex Maleev, Steve Epting, Lee Weeks, Michael Gaydos, Eric Powell, Darick Robertson, Mike Mayhew, David Mack, Gary Frank, Mike Oeming, Jim Cheung, Steve McNiven och George Pérez och blir därmed ett smått spretigt avskedsnummer när det kommer till det grafiska. Lite synd kan jag tycka, det hade känts tightare om Finch hade fått göra Disassembled hela vägen in i mål, men det är inget som egentligen sänker betyget på serien som helhet.

Överlag så bjuder Avengers: Disassembled på både spänning, dramatik och tragik i en fartfylld mix, och för den som är nyfiken på vad som egentligen hände under de där fatala dagarna som än idag påverkar Marvel-universat så kan jag rekommendera en genomläsning av den här samlingen. Efter det så hoppar du raskt över till New Avengers. Ok!?

Manus: Brian Michael Bendis
Illustration: David Finch
Förlag: Marvel
Betyg: 3/5

Kommentarer

  1. Magnus says:

    Denna mkt prisvärda och vältecknade samling finns även som HC.

  2. Rikard says:

    Jag tyckte Disassembled var rätt trist, mest en massa självömkande superhjältar. Efter Disassembled har jag inte läst mer Marvel men jag ska ge det en ny chans.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...