Recensioner

Husfrid

tisdag 27 oktober, kl 08:51 av 3 kommentarer

husfridAlison Bechdels självbiografiska serieroman Husfrid (Fun Home) är en av de mest prisade serierna sedan Maus. Bechdel är annars mest känd för Dykes to Watch Out For. Husfrid handlar om Bechdels uppväxt i en by vid Appalacherna och framförallt om förhållandet till hennes allt annat än perfekte far både medan han levde och nu då han är död. Bechdel är en pojkflicka och upptäcker tidigt att hon dras till tjejer. Att hennes far är homo/bisexuell får hon dock först reda på sedan hon själv kommit ut. Hon hinner dock inte prata igenom detta med sin far såsom hon vill eftersom han dör i en olycka/ självmord. Ingen vet och detta är något som hon också måste förhålla sig till.

Jag var lite kluven inför Husfrid, jag hade höga förhoppningar utifrån alla lovord serien fått samtidigt som jag inte är så förtjust i självbiografier. Det här är dock en suverän självbiografi som börjar lite trevande men som tar sig allteftersom berättelsen fortskrider. Bechdel förmedlar med hjälp av skickliga realistiska teckningar och snygga blågrå toner en komplex berättelse om att växa upp och förhålla sig till en far som inte är den far hon önskat sig. Bechdel fokuserar till stora delar på sin familj och framförallt faderns agerande under hennes uppväxt, skola och annat som är en central del av att växa upp berörs ytterst sparsamt, denna fokusering är en av seriens verkliga styrkor. Det är tydligt att Bechdel vill hitta något sätt att förhålla sig till sin far, hon är besviken på hur han varit som far men samtidigt försöker hon framförallt sedan hon fått vetskap om hans homosexualitet hitta förmildrande omständigheter till att han var som han var. Serien är full av litterära referenser eftersom Bechdels föräldrar båda var intellektuella och litteraturen blir för henne ett sätt att närma sig fadern. Just de litterära referenserna tycker jag var lite tröttande, det blev väl mycket av den varan. Det ska sägas att en hel del utrymme  även ägnas åt Bechdels väg mot att inse att hon är lesbisk och komma ut och även detta är bra skildrat. Rik, nyanserad, fascinerande, komplex och utlämnande är ord som bäst beskriver Bechdels suveräna självbiografi. Ska du bara läsa en självbiografi så rekommenderar jag att du läser Husfrid.

Manus: Alison Bechdel
Illustration: Alison Bechdel
Förlag: Galago
Betyg: 4/5

Kommentarer

 1. Henrik Ö says:

  Hade helt missat Bechdel men blir väldigt köpsugen nu! Vet du på rak arm vem/vilka som ger ut det engelska originalet?

 2. Håkan / Wakuran says:

  Houghton Mifflin (hardcover) ISBN 0-618-47794-2
  Mariner Books (paperback) ISBN 0-618-87171-3

  enligt Wikipedia.

 3. Henrik Ö says:

  Tackar!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...