Recensioner

Invincible Iron Man #19

måndag 2 november, kl 22:52 av 9 kommentarer

invincible_iron_man_19_coverDet här är en uppmaning! Om du gillar amerikanska mainstream-serier och då i synnerhet genren superhjältar så måste du läsa Matt Fractions Iron Man. Har du inte gjort det så är det hög tid att tömma grisen, länsa sparkontot eller be chefen om förskott och sedan rusa till närmaste seriehandlare. Invincible Iron Man är nämligen värd var enda spänn.

Fraction har tidigare samarbetat med Ed Brubaker med ett antal serier. Under en övergångsperiod skrev han Uncanny X-men tillsammans med Brubaker. Den var inget vidare. Nu skriver Fraction Uncanny helt själv, och tyvärr är den fortfarande inget vidare. Innan det skrev de en reboot av The Immortal Iron Fist tillsammans. Det däremot, är en riktigt bra serier, och kan rekommenderas till alla. Men, det är egentligen först med Invincible Iron Man som Fraction fått sitt stora genombrott.

Titeln lanserades i samband med Iron Man-filmen som hade premiär förra våren. Även om serien var lättillgänglig, var den långt i från en slätstruken historia bara för att tilltala nytillkomna fans. Seriens första arc kom ut under brinnande Secret Invasion. Fraction valde dock att skriva en helt fristående berättelse. De första 6 numren, The Five Nightmares, handlade om hur Ezekiel Stane försöker förgöra Tony Stark för att hämnas sin far Obadiah Stanes död. Samme Obadiah som är filmskurken spelad av Jeff Bridges. Första arcen togs emot väl av både fans och kritiker. Det som gjorde serien så bra var att Tony Stark, som sedan Civil War varit det högsta hönset och lite av en jobbig propp, plötsligt fann sig i en utsatt situation där hans egen intelligens och teknik användes mot honom.

När Dark Reign drog igång efter Secret Invasion trodde många att Fraction skulle göra samma sak igen och hålla sig borta från ”eventet” för att istället skriva något oberoende. När det visade sig att Invincible skulle vara en väsentlig del av Dark Reign var det många fans som blev besvikna. Men faktum är att den nya acren Worlds Most Wanted varit ännu bättre än The Five Nightmares. Efter Secret Invasion var Tony Stark i en rätt jobbig sits. Från att varit den som styrt hela skiten till att ensam få hela skulden av att inte kunna förhindra invasionen. Det är just här Worlds Most Wanted tar vid. Norman Osborne i form av chef för Amerikas säkerhetsorganisation H.A.M.M.E.R. utser Stark till samhällets fiende nummer ett och sätter in alla resurser för att fånga honom. Bakom finns ett mer personligt motiv. Stark har hela den databas med superhjältar som registrerade sig under Civil War och deras verkliga identiteter – lagrad i sin hjärna. Det är givetvis något som Osborne vill lägga sina fingrar på. Osborne vill även ha all den teknik som Stark har kunskap om. För att hindra detta reser Stark världen runt och förstör alla de hemliga baser han byggt under åren. Samtidigt raderar han all den information han har lagrad uppe i huvudet. Med bieffekten att han även tappar sin hjärnkapacitet och intelligens. Ju närmare Osborne är honom på spåret ju mer sinar hans en gång så briljanta psyke.

Detta nummer är den sista och avslutande delen av arcen – en lång historia i hela tolv delar. Och vilken avslutning. Efter mängder av besvikelser med serier som börjat bra men avslutats tunt så är det skönt med en serie med ett bra och dramatiskt slut. Hela det år som serien publicerats han varit en enda lång adrenalindrypande fest. En blandning av intriger, konspirationer, sorg, allvar och framför allt smart och bra serieaction. Serien vann nyligen en Eisner för bästa nya reguljära serie. Med denna avslutning så visar Matt Fraction och illustratören Salvador Larocca att de verkligen förtjänar priset. De har visat att det går att göra en bra superhjälteserie med starkt förankring i ett pågående event och samtidigt skapa en bra och tidlös historia som kommer vara intressant att läsa även efter att Dark Reign är över.

Manus: Matt Fraction
Tusch: Salvador Larocca, Salvador Larocca
Färgläggning: Frank D'Armata
Förlag: Marvel
Betyg: 5/5

Kommentarer

 1. Tomb says:

  Antar att det inte bara är jag som kom att tänka på att det som hände Luke Cage nyligen.. Är en exakt kopia av hur de löste problemet här.

 2. Ferdinand says:

  Tomb, jag hänger inte riktigt med. Har visserligen inte läst senaste numret av New Avengers ännu.

 3. Henrik Ö says:

  Så detta är alltså vad du snackade om när vi sågs i Stockholm. Finns trades? Jag blir nyfiken efter recensionen och jag har ju läst hela Brubaker/Fractions Immortal Iron Fist och tyckte den var bra.

 4. Ferdinand says:

  Två samlingar finns ute och en tredje är på gång.

  Vol. 1 – The Five Nightmares samlar första arcen i nummer 1-6. Finns ute i både TPB och HC.

  Vol. 2 – Worlds Most Wanted samlar nummer 8-13. Finns ännu bara i HC, men TPB ska komma den 24 november.

  Vol. 3 Kommer samla resten av Worlds Most Wanted (14-19) och HC kommer i februari.

  För den som verkligen orkar vänta så kommer en omnibus i mars som samlar 1-19, och alltså innehåller en team up med Spider-Man från #7.

 5. Magnus says:

  Tack för en mycket välskriven recension. Jag väntar själv på Dark Reign-arcens andra och sista hardcover. Skriv gärna och tipsa om Extremis också, när du har tid.

 6. Arvid says:

  Bra recension 🙂
  Har själv inte läst nummer 19 än då jag inte fått den ännu, men har gillat alla tidigare delar. Ska bli intressant att se hur Fraction fortsätter med nästa arc.

 7. […] och Salvador Larocca. Om inte det faktum att de vann en Eisner Award övertygar så läs min recension av det avslutande numret av den helt fantastiska arcen World’s Most Wanted. En av årets få […]

 8. […] diverse tips av andra Shazam-skribenter har jag strököpt Matt Fractions The Invincible Iron Man (som är […]

 9. […] kom med diverse serier för Marvel (inte minst flerfaldigt prisbelönta Invincible Iron Man, en klar Shazam-favorit) hade Fraction inte längre tid att ägna sig åt denna sin betydligt smalare indieserie. Men nu […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...