Nyheter och tips

Valhall 15 & Theo 2

måndag 16 november, kl 20:00 av 8 kommentarer

valhall15Komika Magasin och Serieforum finns en trevlig nyhet som egentligen är två eller t.o.m. tre beroende på hur man räknar. Förlaget Ekholm & Tegebjer som startade med bokutgivning i år kommer i mars ut med sista delen av Peter Madsens suveräna Valhall, nr 15 med titeln Völvans syner. Albumet gavs ut på danska nu i höst och jag har undrat vem som skulle ge ut det på svenska ända sedan Albumförlagets Jonas  Anderson skrev på Serieforum att han försökt men inte fått rättigheterna utan att de gått till annat mindre förlag. Därför var det kul att få reda på vilket förlag och att det var ett nytt förlag. På Peter Madsens hemsida kan man läsa ett utdrag ur albumet och ja, det ser riktigt fedt ut. Det finns f.ö. ett hyllningsalbum, Valhallas venner. Egmont Kärnan gav ut de två senaste delarna Balladen om Balder och Muren som båda verkar vara slutsålda och sälja slut lär även Völvans syner göra när den släpps. Handling: I detta femtonde och sista äventyr av succéserien om asarna i Valhall är det slutligen dags för Ragnarök. Människobarnet Tjalve, som i det första äventyret fick följa med till Valhall som Tors tjänare, har nu genomgått sitt mandomsprov och letar tillsammans med sin lillasyster Röskva efter sin Fylgia. Samtidigt får Röskva syner som förebådar Ragnarök. Men ingen lyssnar på henne, inte förrän det är försent …

theo2Utgivningen av Valhall räcker för att jag ska hoppa och klappa men förlaget ska även ge ut en serie som är av de allra trevligaste utgåvorna i Sverige på länge: Theos ockulta kuriositeter av Ola Skogäng.  Kartago gav ut första delen, Mumiens blod, förra året och nu är det dags för andra delen, De förlorade sidornas språk. Handlingen: Antikvitetshandlaren Theo och polisen Max letar på Mount Everest snöklädda nordsida efter boken som kan lösa Theos mystiska förflutna. Under Johanneskyrkan i Stockholm väcks samtidigt De förunderligas brödraskap, ett gammalt religiöst sällskap, av misstag till liv. De är ute efter Theos unga granne Felicia. På havets botten ruvar en gammal fiende under en pyramid. Kan man bli annat än 🙂 av en sådan beskrivning?

Jag hoppas att det är Ola Skogäng som valt Ekholm & Tegebjer och inte Kartago som valt att inte ge ut del två och istället satsa mer på alternativa svenska serier som egentligen inte kan kallas alternativa i Sverige eftersom de mer blivit norm hos oss. Theos ockulta kuriositeter var en frisk fläkt i seriesverige. Jag hoppas att Ekholm & Tegebjer fortsätter att ge ut serier även efter dessa två. Att Mikael Tegebjer är inblandad inger visst hopp, han var med och startade Optimal med Ingemar Bengtsson och drev sedan Jemi själv. Han var dessutom redaktör för Egmonts kortlivade kvalitetssatsning som gav oss bl.a. Blacksad och Rabbinens katt.

Kommentarer

 1. RS says:

  Grattis. Ni är nominerade till Stora Kulturbloggpriset och här har omröstningen startat.
  http://kulturbloggen.com/?p=14943
  Det finns en banner där som ni får använda om ni vill.

 2. Ferdinand says:

  För mig är andra volymen i Theos ockulta kuriositeter 2010 års stora svenska seriesläpp. Vet du när den kommer?

  ”alternativa svenska serier som egentligen inte kan kallas alternativa i Sverige eftersom de mer blivit norm hos oss” = Word.

 3. Rikard says:

  Oj, glömde tydligen det. April är det som gäller.

 4. Anna says:

  Vet att det är herr Skogäng själv som valt att byta förlag.

  ”De förlorade sidornas bok” kommer släppas på SPX i april 2010.
  Har sett några av sidorna i nya boken – det ser bra ut. Mycket bra!

 5. Rikard says:

  Skönt att höra.

  Kartago breddade enligt min mening sin utgivning på ett förtjänstfullt sätt med Roparen, Love Hurts och Mumiens blod. Jag hoppas de fortsätter med liknande serier.

 6. Reine says:

  Härligt! Sverige behöver fler av den är typen av serier, enligt min åsikt.

 7. […] Jag skrev om det redan i november men Ekholm & Tegebjers två första serieutgåvor förtjänar att uppmärksammas igen. Valhall 15: Völvans syner är lätt det översatta album jag ser framemot mest i år. Att äntligen få läsa avslutningen på Peter Madsens magnifika epos får det att vattnas i munnen på mig. Theo ockulta kuriositeter: De förlorade sidornas bok är det svenska album jag ser fram emot mest i år. Mumiens blod var underhållande och jag har stora förhoppningar att De förlorade sidornas bok kommer att vara snäppet bättre. Valhall 15 ges ut i mars och Theo 2 i april. Utöver dessa har de inga serier innplanerade under första halvan av 2010. För mer info och länkar så kolla mitt tidigare inlägg. […]

 8. […] fläkt i alternativseriernas och humorstripparnas Sverige. Lagom till spx10 släpps nästa del, De förlorade sidornas bok, och Shazam.se passade därför på att ställa ett antal frågor till Ola […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...