Krönikor och åsikter

Shazams Årskrönika 2009, del 2

söndag 6 december, kl 20:11 av 3 kommentarer

Den här veckan tar jag över efter Johan och summerar mitt serieår 2009. I det stora hela känns det som ett riktigt bra år för den amerikanska marknaden. Både Marvel och DC har lyckats bra med sina stora event/crossovers Dark Reign och Blackest Night. Även det svenska serieåret var bra. 2009 kom något så ovanligt som en svenskproducerad kriminalserie. Som dessutom sålde bra. Jag talar givetvis om Jens Lapidus och Peter Bergtings Gängkrig 145. Förhoppningsvis början på en ny trend på den annars ganska konservativa seriemarknaden. Vi fick även detta år ett gäng serierelaterade filmer. Vissa riktigt bra som Watchmen, vissa mindre bra som Wolverine och Punisher. Vi slapp den befarade seriebutiksdöden som många trodde skulle komma i lågkonjunkturens spår. Något vi håller tummarna för att vi slipper även 2010.

guardians_of_the_galaxy_17_coverBästa enskilda nummer: Det är svårt att utse ett endaste nummer. Oftast är serier bäst i sin helthet än som enskilda nummer. Ett nummer sticker dock ut från mängden i år. Guardians of the Galaxy #17 var en av de absolut bästa delarna av Marvels mycket lyckade crossover War of Kings. Humor och intergalaktisk apokalyps i perfekt kombination. Ett måste för de som gillar Marvels kosmiska serier.

Bästa ongoing: Utan tvekan Invincible Iron Man av Matt Fraction och Salvador Larocca. Om inte det faktum att de vann en Eisner Award övertygar så läs min recension av det avslutande numret av den helt fantastiska arcen World’s Most Wanted. En av årets få lösnummer som fick en femma i betyg.

americanjesus_coverBästa samling: Då jag mest läser lösnummer så är det här en rätt svårt kategori att utse en vinnare i. Men en intressant samling som kom ut under året var Image Comics utgåva Mark Millars American Jesus: Chosen. Serien gavs ursprungligen ut 2004 av Dark Horse men samlades först i år. För övrigt var 2009 året då jag äntligen köpte och läste hela den kompletta samlingen med Bone. Även om den inte gavs ut i år så var det en av årets bästa läsningar.

Bästa serieförfattare: 2009 skrevs många bra serier. Incognito av Ed Brubaker, Stumptown av Greg Rucka och Supergod av Warren Ellis, men 2009 var ändå Mark Millars år. Med succéer som Wolverine: Old Man Logan, Kick-Ass och Ultimate Comics: Avengers känns valet solklart.

Bästa illustratör: Spanjoren Carlos Pacheco kom lite som en blixt från klar himmel. Från att varit för mig helt okänd etablerade han sig med Ultimate Comics Avengers som en av Marvels stora superstjärnor. Sällan har jag sett en tecknare så bra på fartfyllda action som Pacheco.

Sämst under 2009: Trots en del riktigt risiga nummer av Marvels mutant-tidning Cable eller eller J. Michael Straczynskis lansering av DCs The Red Circle så måste jag hålla med om det Johan skrev förra veckan. Jeph Loebs katastrofala flopp Ultimatum var så genomdålig att det är svårt att fatta. Obefintligt manus och karaktärer tunna som silkespapper gjorde att inte ens David Finch kunde rädda denna blyzeppelinare från att totalkrascha.

2010: Jag har känslan av att 2010 kommer bli ett lika bra år som 2009. Dels tror jag att vi kommer få sen en hel del stora och inytressanta förändringar i eftersvallet av Marvels kommande Siege. Det ska även bli intressant hur Ed Brubaker hanterar att den riktige Captain America återuppstår från det döda. På den svenska marknaden hoppas jag på att Albumförlaget fortsätter att satsa på fransk science fiction och lanserar ytterligare en titel förutom Metabaronerna.

Det var allt. Ha ett trevligt nyår.

Kommentarer

  1. Henrik Ö says:

    Pacheco illustrerade ju också lite på slutet (i nr 6-7 om jag minns rätt) av DC:s stora ”event” i början av året, Final Crisis (som började 2008 och löpte över till jan/feb 2009), han var en av de ”fillers” de tog in när J G Jones inte kunde leverera till deadline. Pacheco visade prov på bra actionkänsla redan då; kanske var det en av anledningarna att Marvel tog in honom på Ultimate Avengers? Eller det kanske var bestämt redan innan?

  2. Johan says:

    Verkar som vi är rörande överens om det mesta av serieåret 2009 Ferdinand. 😉

  3. […] diverse tips av andra Shazam-skribenter har jag strököpt Matt Fractions The Invincible Iron Man (som är […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...