Recensioner

Frances, del 1

söndag 13 december, kl 08:27 av 2 kommentarer

frances_coverSvenska Joanna Hellgren uppmärksammades här hemma först då hon nominerats till ett pris i Angoulême. Frances gavs först ut i Frankrike innan Galago gjorde det enda rätta och gav ut albumet även i Sverige.

Frances handlar om den lilla tjejen Frances vars pappa dör, självmord eller olycka återstår för Frances att spekulera kring. Frances får lämna huset på landet där hon bott och sina kompisar för att flytta in till staden till sin faster Ada och sin farfar. Utöver dessa möter hon en annan faster och sina hemska kusiner, grannen Louise och försöker anpassa sig i skolan.

Hellgren tecknar i en speciell stil som är åt det mer artsy hållet, smalt i blyerts. Det är en del annorlunda perspektiv och jag tänker lite på Martin tom Diecks Vortex. Hur som är det rätt snyggt och hon lyckas väl med att förmedla känslor och stämningar. Historien börjar lite trevande även om stämningen infinner sig rätt snabbt. Både Frances och Adas inledande ensamhet skildras bra. Det är just huvudpersonerna Frances och Ada som skildras mer ingående och i viss mån Louise men Hellgren lämnar en hel del åt läsaren att tolka. Den vidriga fastern och de lika vidriga kusinerna känns lite klyschiga men kanske är de ämnade att förstärka känslan kring Frances och Ada som deras motsatser och där sympatin finns direkt. Seriens styrka för mig är den stämning Hellgren skapar med teckningarna och den känsliga skildringen av Frances och Ada. Jag ser gärna att mer av Hellgren översätts till svenska.

Manus: Joanna Hellgren
Illustration: Joanna Hellgren
Förlag: Galago
Betyg: 3+/5

Kommentarer

  1. […] grafiskt är det en ren fröjd. Liksom hos Satrapi är dialogen riktigt bra och Joanna Hellgren (Frances) har gjort en bra översättning. Svalornas lek är en osedvanligt fascinerande självbiografi, […]

  2. […] av Seriefrämjandets Urhunden-pris har utsetts. Joanna Hellgrens Frances, del 1 utsågs till årets bästa svenska album i konkurrens med Pärlor och patroner av Loka Kanarp, Love […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...