Recensioner

Wasteland Book 1: Cities in Dust

onsdag 16 december, kl 09:02 av 4 kommentarer

wasteland1Postapokalyptiska serier= seriepepp. Framförallt sedan jag läste fantastiska The Walking Dead. Wasteland av duon Anthony Johnston och Christopher Mitten hade jag inte läst eller hört om men när jag snubblade över den var ett köp omöjligt att motstå. Wasteland finns samlad i fem trades, varav den första gavs ut våren 2007, och de första två tradsen har samlats i en hardcover. På Oni Press hemsida finns ett 45-sidors utdrag att läsa. Wasteland handlar om ett framtida Amerika, ett sekel efter att The Big Wet (oklart vad det är) förstört civilisationen. Människor försöker överleva i ett hårt och ödsligt landskap. Hoten kommer från Sandeaters, Dwellers och andra människor. Huvudpersoner är Michael, en ökenvandrare som sysslar med bytesaffärer, vilket de flesta gör, ledaren Abi vars by bränns ner av Sandeaters och Jacob som avskyr Michael men skyddar Abi. Inledningsvis hittar Michael en konstig apparat som talar det glömda språket, kallat The Tongue, och som kan leda honom till det legendariska landet A-Ree-Yass-I där The Big Wet började enligt legenden. När Abis och Jacobs by attackeras av Sandeaters och bränns ner ger sig byborna av mot Newbegin tillsammans med Michael. I Newbegin hotar ekonomiska och religiösa motsättningar att skaka staden. Men vägen till Newbegin är lång och farlig…

Wasteland har egentligen allt det som gör att jag verkligen borde gilla den. Civilisationen har kollapsat, människor kämpar för att överleva i en hård värld, det finns olika varelser (varianter av människor) till följd av katastrofen, religiöst vansinne, maktmissbruk och en legendarisk plats att söka efter. Det finns tyvärr ett antal brister i Wasteland som gör att den inte är så bra som jag hoppats på. Karaktärsskildringarna lämnar en del att önska, det finns iofs ingen mening att ge bort allt på en gång men lite mer fördjupning hade inte skadat, dessutom är flera av karaktärerna väl klyschiga. Det är helt enkelt lite för mycket Waterworld över Wasteland. Jag har också lite svårt för Mittens teckningar, flera av karaktärerna är lite svåra att skilja på då i princip alla har samma utseende där ofta endast hår/skägg skiljer sig åt till skillnad från näsa och haka. I vissa actionsekvenser kan det vara lite svårt att hänga med i vad som händer och det underlättar inte läsningen. Wasteland kommer egentligen inte med något nytt. Det är trots allt neggande ovan en hyfsat spännande serie och förhoppningsvis får Johnston ihop en bättre helhet av de intressanta bitar han presenterat i kommande volymer för trots att Wasteland är en besvikelse så vill jag läsa mer för grundhistorien lovar en hel del.

Jag tar för övrigt gärna emot tips på bra postapokalyptiska serier.

Manus: Anthony Johnston
Illustration: Christopher Mitten
Förlag: Oni Press
Betyg: 2/5

Kommentarer

 1. Jonas says:

  Jag gillar J. Michael Straczynskis Midnight Nation (http://en.wikipedia.org/wiki/Midnight_Nation) där man får följa en man genom ett dystopiskt Amerika. Det är ingen efter-katastrofen-serie, men har lite samma vibbar.

 2. Rikard says:

  Den verkar bra även om Satan och Gud i serier inte brukar tilltala mig.

 3. Jonas says:

  Gud/Satan-vinkeln tyckte jag var rätt så subtil, tänkte inte riktigt i de banorna när jag läste serien. Kan tänka mig att det är tydligare för amerikaner som verkar tänka mer i de banorna.

 4. Ludvig says:

  Jag har läst upp till och med bok 4, vilket jag tror är den senaste paperbacken som släppts. Vill minnas att serien påminde mig mycket om Frank Herberts Dune, med sitt fokus på politisk/religiös intrig och sin enormt detaljerade och väl genomtänkta värld. Vill också minnas att bok 2 kändes som en svacka, men att bok 3 och 4 tar sig.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...