Recensioner

Mouse Guard Winter 1152

torsdag 17 december, kl 21:35 av 3 kommentarer

mouseguardwinterAndra samlingen av Mouse Guard följer handlingsmässigt direkt på första samlingen, Autumn 1152 (Fall 1152 hette den amerikanska utgåvan). David Petersen berättar den här gången om de problem som konflikten möss emellan skapat. Olika grupper av vaktmöss som besöker olika städer i musterritoriet för att få deras stöd och för att fylla på Lockhavens tömda förråd samtidigt som det fortfarande finns de som är lojala mot den numera döde upprorsledaren. Läsaren får återse Sadie, Kenzie, Saxon, Lieam och Celanawe som är den legendariske Black Axe. På hemväg från Sprucetuck skiljs de åt då Sadie, Kenzie och Saxon rasar ner i det gamla vessel-nästet Darkheather och Lieam och Celanawe fortsätter genom den kalla vintern mot Lockhaven.

Det bästa med Mouse Guard är även i denna samling Petersens teckningar som är så, så vackra även om vintern i sig inte är lika vacker som hösten i förra samlingen. Även om berättelsen i sig hade varit värdelös hade jag rekommenderat Mouse Guard. Nu är berättelsen inte värdelös utan tvärtom riktigt bra och i mitt tycke klart bättre än Autumn 1152. Winter 1152 har en helt annan dynamik och spänning, som allra bäst är serien när man får följa de tre mössen som hamnar i Darkheather, en fascinerade och skrämmande plats som hade en central roll i det stora kriget mellan möss och vesslor. På det stora hela så utvecklas också karaktärerna och mössen blir intressantare, det blir t.o.m. lite romantik. Winter 1152 är både vacker och medryckande och sammantaget en lysande serie som jag uppmanar alla att läsa. Nästa år blir det dessutom två serier med om Mouse Guard att se fram emot, Black Axe av Petersen och Legends of the Guard av diverse gästtecknare.

Manus: David Petersen
Illustration: David Petersen
Förlag: Titan Books
Betyg: 5/5

Kommentarer

 1. obin_gam says:

  Jag hoppas nån av de två kommande kommer fokusera lite mer på Saxon! Då Black Axe troligtvis kommer handla om Lieam och hasn öde skippar jag nog den till att börja med, vet inte varför men jag stör mig lite på honom… det var ett av problemen med Winter tror jag att det var ganska lätt att lista ut vad som skulle hända med honom redan från början och då blev det lite drygt att läsa dom man bara väntade liksom på att [SPOILER]han skulle ta upp yxan[SLUT SPOILER]

  Så, vart var jag, jo, Jag skulle vilja veta mer om Saxon och varför och hur han blev så hård som han är 🙂 Mer backstory om honom och Kenzie tack!

 2. Paal says:

  Jag är ganska säker på att den kommande Black Axe är en prequel och kommer att handla om Celanawes tidigare historia.

 3. Rikard says:

  Det vore synd, jag hade hoppats att Black Axe ska fokusera på Lieam och hur det förändrar honom att ta över som The Black Axe..

  Jag vill definitivt läsa mer om händelserna i Darkheathher och kriget mellan vesslor och möss, alltså mer om den hetsige Saxon.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...