Intervju

Intervju med Jonas Anderson, Albumförlaget

fredag 1 januari, kl 15:03 av 2 kommentarer

Shazam kommer under 2010 att publicera intervjuer med både svenska och utländska serieskapare och förläggare. Först ut är Jonas Anderson som 2008 startade Albumförlaget som ger ut franska serier och sedan förra månaden driver han Serieklubben.com tillsammans med Mikke Schirén. Starten av Albumförlaget är närmast en kulturgärning och jag var nyfiken på varför han startade så jag skickade några frågor till Jonas via e-post.

dettredjetestamentetVarför startade du Albumförlaget? Jag tyckte det var svårt att hitta serier som passade mig, som jag själv ville läsa, och än så länge har jag faktiskt bara gett ut sådant som jag själv vill läsa.

Hur länge hade du haft tankar på att starta ett förlag? Egentligen triggades det hela av en diskussion på Serieforum om att det var dålig albumutgivning i Sverige, så jag bestämde mig för att kolla upp om det var genomförbart att ge ut serier själv, och det var det.

Hade du haft kontakt med någon annan förläggare innan du startade förlaget? Nej, men senare så kontaktade jag Lars Rasmussen på danska Donovan Comics.

Vad har varit det roligaste med att driva förlag? Att presentera första titeln var en skön känsla, då var allt klart redan, och jag hade inte talat om vad jag höll på med för någon.

Vad har varit mindre kul? Att man inte alltid får ge ut den serie som man vill, och att jag hade inbillat mig att jag skulle sälja bättre.

Vilken av de serier du har gett ut är din egen favorit? Det är svårt att inte välja den första jag gav ut, Det Tredje Testamentet men Zorn & Dirna är en serie som kommer att växa ju fler delar som ges ut.

Hur bestämmer du vilka titlar du ska satsa på och varför har du valt just de du gett ut? Första kriteriet är att jag ska gilla dom själv. Sedan har målet varit att skaffa mig bredden så jag har serier från olika genrer, vilket har lyckats rätt bra – Western, Riddare, Fantasy, Science Fiction, Thriller/krig.

Har du någon ny serie på gång som du kan avslöja för Shazams läsare? Jag hade hammerfalltänkt vänta lite med det men ok; Hammerfall kommer ut med första delen i vår, en serie som utspelar sig i Sverige till viss del, en vikingaserie. Sedan ångrade jag att jag tipsade Egmont om Lanfeust de Troy (efter deras grisbeteende med att inte släppa rättigheter för serier dom inte tänker ge ut), så den har jag säkrat också 🙂

Hur ser framtidsplanerna ut för Albumförlaget? Jag ska försöka öka utgivningstakten nästa år, genom att knyta fler personer till Albumförlaget. Kanske också bredda ännu mer, det finns ju fler genrer än äventyrsserier.

Har du något drömprojekt? Nja, jag vill ju gärna ge ut Blueberry, men det verkar vara rätt kört. Annars så är det inget särskilt som jag inte kan ge ut om jag vill det.

Vad läser du just nu? Just nu är det bara böcker, men jag får snart hem Inkalen som skabli kul att läsa.

Vilka är dina egna favoritserier? Blueberry, Blacksad för att nämna ett par.

Hur hoppas du att serieutgivningen i Sverige ser ut om fem år? Att det finns fortsatt bredd, gärna med något mer förlag som ger ut äventyrsserier, att Egmonts monopol bryts så att fler får chansen till bra distribution och att kulturstödet försvinner eller fördelas på ett rättvisare sätt.

Du har ju tagit över Serieklubben.se tillsammans med Mikke Schirén som driver Komika. Varför tog ni över den? Det var ett för bra erbjudande för att inte göra det + att det är ett jättebra sätt att nå ut med bra serier för våra förlag, även om det
inte bara kommer att bli utgivning från våra förlag.

Vad har ni för ambition med Serieklubben? Vi har väl inte riktigt bestämt vilken väg eller vilket mål vi ska ha ännu, men vi ska försöka att synas mycket mer i alla fall.

Vilka serier ska säljas genom den? Bra serier från olika förlag, serier som Serieklubbens medlemmar vill läsa.

Shazam tackar Jonas för intervjun och ser fram emot kommande utgåvor från Albumförlaget!

Kommentarer

  1. […] fler intervjuer, både med svenska serieskapare och branschfolk som Lisa Wibom, Niklas Asker och Jonas Andersson och internationella stjärnor som Jeff Lemire (del 1 och del 2), Evan Dorkin (del 1 och del 2) och […]

  2. […] Förläggaren Jonas Anderson, […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...