Krönikor och åsikter

Vad innebär Apples iPad för serieläsandet?

torsdag 28 januari, kl 10:51 av 11 kommentarer

comics_ipad

Igår kväll avslöjade Apple att deras nya produkt mycket riktigt är den tablet som det ryktats om. iPad – en sort blandning mellan en iPhone och en MacBook, eller om man ska låta bli att prata om varumärken, en smart phone och en laptop. Förutom att klara saker som att surfa på webben, kolla epost, se film och annat nyttigt är iPaden även bra till att läsa e-böcker på. Eller som som någon klyftig människa i blogsfären sa; ”goodbye Kindle, nice knowing you”.

En av de första tankarna som slå mig är att den även skulle kunna vara något för serieläsning. Kanske är det här början på ett vettigt sätt att läsa digitala serier. Inget av de alternativ som hittills funnits har känts särskilt tilltalande. Serier på vanlig dator har varit för klumpigt och begränsande. Även på en bärbar dator. Jag har försökt läsa på en iPhone. Visst det har varit mobilt och bra, men den lilla skärmen har tagit bort all den läsupplevelse jag vill ha av en visuell konstart som serier.

iPaden däremot ar en skärm som är 9,7 tum, den väger 680 gram, är 1.2 mm tjock och har en upplösning på 1024 gånger 768 pixlar. Jag kan mycket väl tänka mig att krypa upp i soffan med en sån och läsa gamla seriefavoriter. Eller spendera några timmar på ett flyg med schysst serieroman. Det ska bli intressant att se hur seriebranschen hanterar denna produkt. Apple kommer att sälja e-böcker via iTunes på samma sätt som de redan idag säljer program och musik till iPhone och dator. Kanske kommer förlagen att hoppa på just detta sätt. Eller så finns det kanske andra lösningar. Marvel har ju kört med sina Digital Comics ett bra tag nu. I dess nuvarande form har det dock inte fungerat särskilt bra. Men så ha just den lösningen varit anpassad till läsning på vanlig dator. Marvel har ett stort bibliotek av digitala serier. Skulle de ta fram en prenumerationslösning anpassad för iPad så skulle jag faktiskt kunna tänka mig att betala för den. Sen så kommer säkerligen någon ta fram en CBR-läsare för iPaden. Vad tycker och tror ni, är det en spännande framtid vi har framför oss? Eller är det fortfarande papper som gäller?

Kommentarer

 1. Jag tror – måhända i min naivitet – att serier på papper har betydligt större konkurrenskraft än vad exempelvis CD-skivan har/hade gentemot sin digitala ekvivalent. CD-skivan tillför ju i stort sett inget mervärde vad gäller lyssningsupplevelsen – ljudet är precis lika bra som mp3a. Nu har jag förvisso aldrig testat någon läsplatta, men jag har svårt att se att upplevelsen inom en överskådlig framtid kan bli lika god med en sådan som den blir med papper. Ett exempel kan vara de där underbara Library Editions av Hellboy: En sådan mastig känsla går bara inte att framkalla med en läsplatta.

  Gissningsvis har jag helt fel, dock. Jag vill minnas att jag viftade bort mp3ornas betydelse för 10-15 år sedan också.

 2. Henning says:

  Jag kör ComicZeal på iPhone och jag kan tänka mig att den och liknade appar blir lysande läsupplevelser på en iPad.

 3. wasabi says:

  Jag tycker att ett magasin med blandade serier som senare skulle kunna samlas i pappersform kan vara intressant i det här formatet. vilken sorts filer är det som används på den? Är det ett format som bara fungerar på ipad?

 4. Jag brukar sitta och läsa gamla Marveltidningar på en laptop med 14tums-skärm. Jag viker laptopen så att den ligger som en bok i knät. Det funkar sådär. Naturligtvis så är papperstidningar bättre men när man kommer in i situationen att ens seriesamling börjar på att mätas i kubikmeter så blir det ohållbart.

  Dessutom så skulle det kunna bli bättre ekonomi om man kunde ge ut serier som inte behövde distribueras som fysiska böcker måste. Men det kräver ju att man får stopp på fildelningen för att det ska lyckas.

 5. Erik M says:

  Comixology har tydligen gjort en video om hur deras iPhone app ska fungera på iPad http://www.bleedingcool.com/2010/01/27/video-comixologys-apple-ipad-app-for-reading-comics/

 6. Johan says:

  Här finns lite reaktioner från förlag och serieskapare på Apples iPad.

  Comicbookresources.com:
  http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=24603

  Newsarama:
  http://www.newsarama.com/comics/comics-industry-reaction-iPad-100127.html

  Dessutom har Newsarama en kortare video med Marvel-bossen Joe Quesadas reaktion på iPaden:
  http://www.newsarama.com/common/media/video/player.php?aid=33087

  Själv så tyker jag att iPad har potential att bli något riktigt bra. Men jag tror främst den kommer ses som ett komplement till de vanliga pappersserierna som jag tror kommer att vara konkurenskraftiga i åtminstonde 10-20 år till.

 7. Tomb says:

  Jag tror starkt på Longbox.

  http://www.vimeo.com/6153232

 8. Thomas Fels says:

  Jag vill med lätthet kunna överblicka hela uppslag i en vettig storlek, dvs samma storlek som nu. Och dessutom lätt kunna bläddra fram och tillbaka. Inte via flera steg, utan lika naturligt som man bläddrar papper på riktigt. Klarar IPaden det?

 9. Håkan / Wakuran says:

  Jag går på Åkes linje här. En seriesamling som mäts i kubikmeter är problematiskt för en etta. En smidig ”e-serie-läsare” utan för starkt ljus, för mkt tyngd och med stor färgskärm har jag velat ha länge.

  Skulle vilja ha åtminstone ungefärlig ”laptop-storlek” som klarar av franskt albumformat på höjden / amerikansk serietidningsuppslag på bredden.

  Vet inte om svenska format skiljer sig nämnvärt (åtminstone franska hardcover brukar vara några cm större än svenska album) men när jag mäter får jag 30×25 cm (12×8.5 tum) för ett album samt 25×33.5 cm (10 x 13.25 tum) för ett tidningsuppslag, på ett ungefär.

  Annars låter det lovande.

 10. Pogono says:

  Mitt favorit ComicBookLover kommer i en version för Ipad.

 11. […] i samband med New 52. Den 28 januari 2010 innan den första iPad släppts skrev Ferdinand ett inlägg där han funderade kring vad det skulle kunna innebära och han hade rätt i en hel del. Intressant […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...