Intervju

Shazam intervjuar: Niklas Asker

lördag 6 februari, kl 11:00 av 2 kommentarer

niklas_askerFör lite drygt en vecka sen recenserade jag Niklas Askers seriealbum Second thoughts. Samtidigt som jag arbetade med den recensionen så tändes idén om att göra en intervju med mannen bakom serien. Sagt och gjort, frågor skrevs och mail skickades till Niklas som vänligt nog ställde upp. Det tackar vi för här på Shazam! Nåväl, här kommer intervjun:

Vi har ju nyligen recenserat din debutserie Second thoughts. Kan du berätta hur du kom på idén till serien?

Svår fråga, den växte fram över en ganska lång tid. Första idéerna fick jag någon gång sent 2003/tidigt 2004 och först våren 2008 var boken färdig.
Jag visste att jag ville jobba med historieberättandets betydelse på ett eller annat sätt så jag bestämde mig för att välja en författare i huvudrollen (serietecknare kändes för nära antar jag). Sen hade jag massor av tankar och funderingar om relationer och förhållanden som flöt runt i huvudet så relationsbiten smög sig tidigt in i manus. Hur ser vi på varandra? Hur bra kan man känna någon? Vad är det som gör att folk glider isär osv. Såna härliga frågeställningar satt jag och klurade på under manusarbetet. Och sen något som alltid fascinerat mig, hur ett kort möte ibland kan ha stora effekter på ens liv. Jag har varit med om det några gånger själv. Så det var ingredienserna jag började med, sen börjar det helt sonika dyka upp bilder i huvudet, scener som får igång en kreativt och så gör man sitt bästa för att knyta ihop dem till en historia. Det är ganska kaotiskt bitvis. Första manusversionen som Chris läste var helt annorlunda än slutresultatet och han hade massor av kommentarer. Jag fick skriva om, skriva om och skriva om.

Vad var det som fick Top Shelf att satsa på just din serie?

De tyckte att den hade något de inte sett förut. Dom tyckte den var vacker och samtidigt intressant och personlig, men utan att vara alltför navelskådande.

Har du fått några positiva/negativa erfarenheter i och med att du, så att säga, ”slagit dig sig fram” internationellt?

Mest positiva. Folk tycker det är spännande och kul. För mig var det naturligt i och med att jag läste mest serier på engelska från Engelska och Amerikanska förlag och aldrig haft några problem med språket. När jag började med serier för 10 år sedan var det knappt några svenska serieskapare som jobbade internationellt. I dag åker halva seriesverige runt på internationella festivaler. T.ex. var jag enda svensk på seriefestivalen MoCCA i New York 2007. 2009 var där lätt 15 svenskar och en mängd andra människor från de nordiska länderna. Så saker förändras och det är kul att vara mitt uppe i det!

Har framgångarna med Second thoughts öppnat några nya dörrar för dig?

Det tydligaste är väl att jag nu ska göra en bok för Random House Books. De hade sett Second Thoughts och gillade stilen. De hade letat tecknare i USA ett helt år innan de till slut betämde sig för en svenne i Malmö. Globaliseringen har sina bra sidor.
Annars är det mest bara skönt att ha debuterat. Folk känner till en nu och vissa är mer intresserade att jobba med en om man redan är utgiven.

Kommer Second thoughts på svenska framöver?

Ja, jag hoppas det. Jobbar med ett förlag på en svensk version men vi är bara i startgroparna så vad som helt kan hända…

Vilka förebilder har du bland serieskapare/illustratörer?

Oj, många. Inspireras av allt från konst till musik. Men pratar vi serier/illustration så är t.ex. Dave Mckean, Kent Williams, James Jean, Craig Thompson, Paul Pope och Jillian Tamaki några som inspirerat mig.

Vad arbetar du med vid sidan av ditt serieskapande?

Målar. Det intresset är lika stort som serierna och jag jobbar på att kunna kombinera de två i framtiden.
Sen har jag jobbat ganska mycket med illustration för att dra in lite pengar. Illustrerade 2009 års julkalender till SVT bland annat.

Jag läste på din blogg att du just nu arbetar med att göra en serieadaption av Jeanne DuPraus The City of Ember. Kan du berätta något för oss om det projekt och när kan vi hoppas få ta del av serien?

Ja, det är ett jättekul projekt! Var lite tveksam först för jag visste inte hur mycket förlaget ville styra men de har gått med på alla mina krav så nu känns det som ett drömprojekt. Jag kommer designa, skissa, tuscha och färglägga den 100+ sidor långa boken. Ofta är man flera stycken som jobbar på en bok (en som tuschar, en som färglägger osv…) på de stora amerikanska förlagen men jag ville göra allt själv. Få en mer personlig prägel på det. Jag kanske har en liten kontrollfreak i mig också…
Deadline för mig är våren 2011 och sen ska den tuggas igenom Random House enorma marketing-system så hösten 2012 kan man nog lägga tassarna på den.
Jag kommer köra igång på riktigt om ett par veckor och då kan man följa arbetet på min blogg (http://www.niklasasker.blogspot.com/).

Utöver City of Ember-projektet, har du några andra projekt på gång som vi läsare kan se fram emot?

Jag jobbar på ett eget större projekt som förhoppningsvis ska resultera i en bok och en större utställning under 2012. Som jag sa tidigare jobbar jag med att kombinera måleriet och serierna och leker även med andra medier som foto och installationer.
Har lite mindre projekt på gång också. En serienovell till Galagos internationella antologi Northern Lights 2 (kommer i april) och har en liten utställning med måleri bokad i Stockholm till hösten. Som det ser ut blir det en utställning i New York snart också.

Kommentarer

  1. […] 6/2 Serieskaparen Niklas Asker. […]

  2. goran says:

    Hej min vän hoppas alt bra medej
    helsa för m goran Tack

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...