Krönikor och åsikter /Nyheter och tips

Gästinlägg: Snacket går om Girl Comics

söndag 28 februari, kl 07:00 av 8 kommentarer

Shazam säger välkommen till Teresa Axner, serienörd och frilansskribent med många talanger. Teresa bloggar om rollspel och populärkultur på sin egen blogg roleplayingissogay och om film och TV som en del av kollektivet Weird Science. Hennes texter ses bl a i Bang och Nöjesguiden och hennes röst hörs i P3 Kultur med jämna mellanrum (inte minst i dagens program om superhjältar – kolla länken!). För Shazams räkning gästbloggar Teresa om Marvels nya miniserie Girl Comics.

GirlComics1Nästa vecka släpps första delen av den tredelade antologin Girl Comics, där ett gäng av Marvels kvinnliga medarbetare visar vad de går för. Bidrar gör bland andra Colleen Coover, Ann Nocenti och Valerie D’Orazio – som är mest känd för sin serieblogg Occasional Superheroine, men även har författat Punisher Max: Butterfly, som snart kommer att finnas att köpa.

Namnet, som har blivit grundligt utskällt i nördbloggosfären, refererar förstås till de romantiska ”flickserier” med samma namn som gavs ut av Marvel back in the day. Innehållet i antologin ska inte vara specifikt kvinnoinriktat, tanken är snarare att skapa ett showcase för kvinnliga seriekreatörer och visa vilken bredd och djup som finns (och i processen charma grabbarna, som underförstått antas hysa alla möjliga idéer om vad kvinnor kan rita för serier). Johanna Draper Carlson på Comics Worth Reading formulerar tusen irriterade serieläsares känslor:

”If good comics don’t depend on gender, why draw so much attention to it? And why the horrendous gender bias in Marvel comics during the rest of the year? … I’ve seen over a decade of these projects, and once the company has gotten its hit of publicity, they go straight back to marketing to the superhero fanboy and hiring those who used to be such. Don’t give me an event, give me real changes in your hiring and employment practices and your publishing slate.”

Dock ska tilläggas att hon, liksom i stort sett alla andra som skrivit om Girl Comics, ämnar inhandla samlingen så fort den kommer ut i handeln eftersom den stjärnspäckade lineupen med lätthet trumfar alla principiella tvivel.

Girl Comics #1, #2 och #3 släpps 3:e mars, 7:e april respektive 5:e maj.

Kommentarer

 1. […] In Serier, Självreklam on februari 28, 2010 at 10:10 f m Idag gästbloggar jag på shazam.se om Marvels nya antologi Girl Comics. Titta förbi vetja! ▶ Inga kommentarer /* 0) { […]

 2. Teresa says:

  Tänkte bara förtydliga att jag in fact *inte* är med i just dagens P3 Kultur – men missa det inte ändå för allt i världen!

 3. Thomas Fels says:

  Kanske för att två av Svenska Superseriers redaktörer är med? Missa inte!

 4. Håkan / Wakuran says:

  Det är litet brist på statlig högermaskulistisk kräkmedelsradio, här, iofs, men det finns nog i Iran om man vill höra.

  Jäkligt ostigt omslag, f.ö.

 5. Jocke says:

  den högermaskulistisk kräkmedelsradio är ju privatägd i sverige, efter som vänsterkids vägrar lyssna på reklam är det en ganska bra uppdelning.

 6. Teresa says:

  Magnus: Jag är inte helt med på om det finns en fråga här. I mina öron låter det mer som ett rakt påstående som går nånting i stil med ”Jag gillar inte feminister wah wah wah.” Är det hyfsat korrekt?

 7. Henrik Ö says:

  Hej alla!
  Om ni tycker snacket här verkar lite osammanhängande så är det för att jag tog bort en massa kommentarer som jag tyckte inte platsade här, mest för att vi gillar att hålla oss till allmänt folkvett här på Shazam.

 8. […] Nightcrawler, min anm) för Marvels Girl Comics (som Shazams gästbloggare Teresa Axner skrivit om här) som illustrerats av Ming Doyle. Jag har ett par andra saker på gång också men de kan jag […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...