Recensioner

Hammerfall 1: Ormens lidande

onsdag 24 mars, kl 18:42 av 2 kommentarer

hamm_omsl_swe_1_(2)Albumförlagets senaste utgåva Hammerfall 1: Ormens lidande är en äventyrsserie med hämnd i fokus mot fonden av det framväxande frankiska riket även om första delen utspelar sig i nuvarande Sverige. Stockholmsboende Sylvain Runberg står för manus, han har tidigare skrivit manus till Orbital, för teckningarna står Boris Talijancic. Serien börjar med att vikingar plundrar och skövlar ett kloster på den engelska kusten i jakt på reliker. Överfallet blir början på ett krig som det dock inte berättas om i första delen. Serien fortsätter istället med förberedelserna för Harald och Lias bröllop uppe i det kalla nord. En bannlyst viking, Björn den Sköne, trashar bröllopet och de unga tu tas tillsammans med andra som slavar och en strapatsfylld färd börjar under överinseende av Björn den Sköne och biskopen Arno av Salzburg.

Runberg har skrivit ett bra manus även om ingredienserna inte är så originella. Å andra sidan är de bra så vad spelar det för roll? Gamla oförrätter, unga älskade som skiljs åt och hämnd. Det är dock rätt spännande eftersom utgången är oviss, vilka klarar sig och vilka stryker med? Vad har de stulna relikerna med överfallet på bröllopet att göra? Vad är Björn den Skönes ärende i Rom? Vilka är skanjerna? Både de kvinnliga och manliga karaktärerna är så pass sympatiska/osympatiska att jag intresserar mig hur det ska gå för dem. Slutet gör att jag inte vet om det blir den realistiska hämndhistoria jag väntat mig vilket bara är positivt. Första numret ger ingen antydan till att det blir en episk berättelse men Albumförlagets säljtext tyder på det. Jag är riktigt sugen på att läsa fortsättningen. När jag först såg Talijancics teckningar var jag inte så imponerad men vid läsningen funkar de bra och är bättre än vad jag först trodde. Även färgläggningen av Iréne Häfliger är bra. Sammantaget borgar inledningen på Hammerfall för en bra och underhållande äventyrsserie och jag ser verkligen fram emot fortsättningen.Ett utdrag finns här, det är de första och i mitt tycke sämsta sidorna i serien.

Manus: Sylvain Runberg
Illustration: Boris Talijancic
Färgläggning: Iréne Häfliger
Förlag: Albumförlaget
Betyg: 3+/5

Kommentarer

  1. […] upp i Provence, Nuförtiden delar han sin tid mellan Sverige och Frankrike. Albumförlaget ger ut Hammerfall och Cinebook ger ut Orbital på engelska. Den vanligaste frågan han fått från journalister (dock […]

  2. […] m.m: Jag recenserade första delen av Hammerfall, Ormens lidande, i mars och nu är det dags för andra delen, Skuggorna i Svartalvhem. Recensionen nedan […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...