Recensioner

S.H.I.E.L.D. #1

tisdag 13 april, kl 11:00 av 6 kommentarer

shield1S.H.I.E.L.D. #1 grundar sig på en enkel men väldigt effektiv premiss. En premiss om att Marvels superspionorganisation SHIELD har en hemlig historia som sträcker över flera tusen år. Låter enkelt eller hur? Men i händerna på Jonathan Hickman så blir S.H.I.E.L.D. #1 något mycket mer än så. Huvudhandlingen utspelar sig under och huvudpersonen 1953 är Leonid, en ung men inte helt vanlig kille som introduceras för den mystiska organisationen SHIELD. Parallellt med detta får vi också ta del av delar av SHIELD:s historia, frånden egyptiske prästen Imhoteps stoppande av en Brood-invasion 2600 år före Kristus, via Celestials i Kina på 100-talet till att Gallileo slåss mot Galactus i Florens år 1582. Mitt i allt detta finns också Leonardo da Vinci, vars roll i historien ännu inte är helt klar (i alla fall inte i det här numret). Lägger man sedan till en hel drös med obesvarade frågor angående både SHIELD och Leonid samt dennes mystiske far, kallad The Night Machine, så har vi ett första nummer som är sprängfyllt av härliga idéer. Hickman sparar verkligen inte på krutet här, den saken är säker. S.H.I.E.L.D. #1 är en omtumlande men ack så underbart första nummer och jag längtar redan till nummer 2.

En annan som inte heller spar på krutet illustratören  Dustin Weaver. Vanligtvis brukar en illustratörer på en ny tidning behöva ett eller två nummer på sig att bli varma i kläderna, eller i alla fall skifta en del i kvalité under numrets gång. Men det gör inte Dustin Weaver, han sätter tonen redan på första sidan och sen blir det bara bättre och bättre. Det detaljerat, färgsprakande och riktigt, riktigt snyggt. Det var länge sen jag såg en serie som såg så här bra ut redan i sitt första nummer.

S.H.I.E.L.D. #1 är helt klart det bästa enskilda Marvel-tidning jag läst hittills i år och jag tror Jonathan Hickman kan ha något kanonbra på gång här. Det är också min enda invändning mot S.H.I.E.L.D. och orsaken till att det inte blir full pott utan bara en stark fyra i betyg. Det finns så mycket olika spår och idéer som Hickman spottar ur sig här att jag ibland undrar om han inte har tagit sig vatten över huvudet här och inte kommer att klara av att leva upp till den nivå som han nu har satt med S.H.I.E.L.D. #1. Fast jag hoppas innerligt att han lyckas!

Manus: Jonathan Hickman
Illustration: Dustin Weaver
Tusch: Dustin Weaver
Färgläggning: Christina Strain
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4+/5

Kommentarer

 1. Henrik Ö says:

  Låter inspirerat av TV-serien Alias (som jag älskade) och jag gillar ju Jonathan Hickman – häpp så fick man en ny serie på sin köplista…

 2. Ludvig says:

  Rekommenderas! Håll utkik efter egyptiska Moonk Knight och Apocalypse 🙂

 3. Ferdinand says:

  Ohhhhhh, just läst den och kan bara hålla med. Årets hittills absolut bästa Marvel-släpp. Spring och köp alla true believers!

 4. […] Secret Avengers, Jonathan Hickman förnyar genren i S.H.I.E.L.D (entusiastiskt recenserad av Johan här) och Marjorie Liu och Daniel Acuña sitter vid rodret på nya Black Widow. Liu är etablerad […]

 5. Henrik Ö says:

  Nu har jag fått händerna på 2nd printing av SHIELD #1… och jag får lov att hålla med i lovorden. Kul, udda, ingen aning om vart detta ska ta vägen.

 6. […] var ett tag nu sedan jag senast recenserade ett nummer av S.H.I.E.L.D., men nu är det dags igen. Serien är nu inne på sitt fjärde nummer och har utvecklat sig till en […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...