Recensioner

Unknown Soldier 2: Easy Kill

torsdag 15 april, kl 07:52 av 4 kommentarer

1156805-14154_400x600_superRikard recenserade första volymen av Joshua Dysarts och Alberto Ponticellis nyversion av DC-klassikern Unknown Soldier i januari. Jag blev sugen, köpte, gillade, och köpte sedermera även nyutkomna volym 2, Easy Kill. Jag är glad att  kunna säga att Unknown Soldier nu har hittat formen och höjt sig ytterligare ett litet snäpp – dels tack vare att Dysart nu hunnit utveckla karaktärerna lite mer, och dels tack vare Pat Masioni, som kommit med i projektet som medillustratör. Masioni är bördig från Kongo men verksam i Frankrike och har flera uppmärksammade Euro-serier på sin meritlista – han finns på Twitter också, kolla @patmasioni.

Unknown Soldier berättar historien om den idealistiske läkaren Moses Lwanga som återvänder till barndomens Uganda för att hjälpa sitt sargade land. Men efter en konfrontation med den grymma gerillan LRA förvandlas han till en sargad mördarmaskin maskerad med bandage – The Unknown Soldier. I bakgrunden ligger antydda militärexperiment som Lwanga utsatts för tidigare men glömt bort, fast exakt vad som ligger bakom den blodtörstiga rösten i hans huvud vet man inte…

I Easy Kill följer vi Lwangas fortsatta Golgatavandring genom Acholiland i Uganda. Bifigurerna från första volymen får lite mer bakgrundshistoria och kött på benen i allmänhet. Fokus skiftar mer mellan Lwanga och resten av persongalleriet i den här volymen, vilket är positivt – det blir mer ensembledrama än one-man-show. Som tidigare undviker Dysart skickligt pekpinnar – det blir liksom pekpinne tillräckligt att bara skildra konflikten som den är. Spänning och action saknas inte heller; titelhistorien Easy Kill är en solid politisk thriller med drag av spionhistoria, och scenerna när Lwanga släpper loss sitt Unknown Soldier-jag är närgånget otäcka på ett sätt man sällan ser ens i Vertigo-serier.

Fast bäst i samlingsvolymen är ändå de två sista numren, arcen The Way Home. Där är huvudpersonen Paul, en av de många barnsoldater Unknown Soldier/Lwanga har stött på under sina irrfärder. Pauls försök att återvända till ett normalt (eller snarare ”normalare” eller till och med ”åtminstone inte bottenlöst eländigt”) liv i ett läger för f d barnsoldater skildras väldigt känsligt och äkta; allt tolkat i mjuka och uttrycksfulla illustrationer av Pat Masioni – slutscenen, där Paul och Unknown Soldier deltar i en försoningsritual, är oerhört stark och dessutom nästan helt dialoglös – känslan som förmedlas är helt Masionis förtjänst. Ser fram emot att se mer av hans poetiska men ändå följsamt realistiska stil i kommande volymer.

En bonus i den här mjukpärmutgåvan är att Joshua Dysart i ett efterord bjuder på en kort kronologi över konflikten i Uganda (kort som i att den är på sju sidor – historien han berättar tar sin början i mitten av 1800-talet under kolonialtiden), så att de läsare som liksom jag är helt okunniga om denna situation kan hänga med bättre i historien. Notera dock att kronologin och den historiska bakgrunden inte är nödvändig för att förstå serien och ha nöje av den – men den extra information som finns med i denna samlingsvolym fördjupar definitivt läsupplevelsen.

Manus: Joshua Dysart
Illustration: Alberto Ponticelli, Pat Masioni
Färgläggning: Oscar Celestini, José Villarrubia
Förlag: DC/Vertigo
Betyg: 3++/5

Kommentarer

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Henrik Ornebring. Henrik Ornebring said: Seriebloggandet går vidare, recension av The Unknown Soldier: Easy Kill http://korta.nu/86b9 […]

 2. Rikard says:

  Pat Masioni verkar vara en skicklig tecknare efter vad jag hittat på nätet så det bådar ju gott.

  Jag var lite tveksam till att läsa fortsättningen efter första delen men jag lär nog göra det förr eller senare.

 3. Henrik Ö says:

  Pat Masioni har det där lilla extra. Han kan pusha nästa volym av Unknown Soldier till en solid fyra.

 4. […] Unknown Soldier tidigare här på Shazam (Rikard recenserade vol 1 här, Henrik Ö vol 2 här). Tyvärr missade vi att recensera vol 3, Dry Season, men vi missade inte att läsa den […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...