Recensioner

The Stuff of Legend Book 1: The Dark

söndag 23 maj, kl 14:33 av 5 kommentarer

stuffoflegendThe Stuff of Legend var en av förra årets stora indiesuccér i USA och nu har de första två numren samlats i en trade på 128 sidor av Villard. The Stuff of Legend handlar om hur en pojke förs bort från sitt rum av The Boogeyman till The Dark, befolkat av ratade lekasaker, varpå en del av pojkens leksaker ger sig av dit för att föra tillbaka pojken under ledning av en leksakssoldat som kallas för The Colonel. De som ger sig av är björnen Maxwell, indianprinsessan, ballerinan Harmony, ankan Quackers, clownen Jester, spargrisen Percival och pojkens valp. När de anländer till The Dark är de förändrade, de har blivit verkliga. De möter många hinder på vägen i sitt sökande efter pojken och The Boogeyman försöker döda dem och så splittring bland dem. På Newsarama finns de första 22 sidorna av serien att läsa. I samlingsvolymen finns f.ö. en bonus i form av The Colonels War Journal.

The Stuff of Legend är en suverän serie och det hade varit orättvist om den inte blivit en succé. Det första jag tänkte på som jämförelse var filmen Toy Soldiers men en mer rättvis jämförelse är C.S Lewis böcker om Narnia. Japp, The Stuff of Legend är i nivå med barnboksklassikerna om landet Narnia. Det ska direkt sägas att The Stuff of Legend inte riktar sig till barn, därtill är den alldeles för grym och temana för tunga. Raicht och Smith behandlar seriens centrala teman mod, lojalitet och vänskap superbt. The Dark är dessutom en fascinerande värld som jag ser fram emot att utforska i kommande volymer. Sist men inte minst så är Wilsons teckningar magnifika i sepia och brunt, det är så så snyggt och lyfter serien och ger den en känsla av det 40-tal som den utspelar sig i (i den ”verkliga” världen). Halvdana eller standardartade teckningar hade antagligen skymt manusets kvalitéer. The Stuff of Legend är som sagt en suverän serie och en av de bästa jag läst i år. Jag tror att den kommer att stå sig bra i konkurrensen även vid årets slut. Förhoppningsvis delar jag ut högsta betyg till nästa volym. På Newsarama finns början av den andra volymen att läsa.

Manus: Mike Raicht & Brian Smith
Illustration: Charles Paul Wilson III
Färgläggning: Jon Conkling & Michael De Vito
Förlag: Villard
Betyg: 4+/5

Kommentarer

 1. wasabi says:

  Den måste jag köpa!
  Finns det någon information om hur lång serien blir?

 2. Rikard says:

  De har planerat för fler volymer och eftersom den första blev en succé så verkar de rätt övertygade om att de kan fullfölja serien. Men hur många det blir vet jag inte.

 3. Henke says:

  Tack för tipset! Måste läsa! 🙂

 4. spacemonkey says:

  Står redan i bokhyllan och väntar på att bli läst 🙂

 5. […] The Stuff of Legend var en av förra årets positiva överraskningar för mig och nu har äntligen den andra samlingen The Jungle kommit ut. I första boken kidnappade The Boogeyman en pojke och tog honom till The Dark där barns ratade leksaker får liv. Några av pojkens leksaker följde efter för att föra tillbaka pojken. I andra boken fortsätter det decimerade sällskapet sitt sökande efter pojken. De kommer till ett övergivet zoo där The Boogeymans styrkor slagits mot djuren som bodde där sedan dessa försökt göra sig fria. När de övermäktiga styrkorna har inringat sällskapet får de oväntad hjälp och lyckas ta sig vidare in i djungeln där djuren som flytt från zoo härskar. Lojaliteten i sällskapet kommer dock att sättas på prov då svek och förräderi ligger och lurar/kommer idagen och inget blir sig likt. Dessutom får man följa pojkens egna försök att lämna The Dark med en annan kidnappad pojke. […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...