Recensioner

Lanfeust från Troy 1: Magohammotens elfenben

lördag 5 juni, kl 07:56 av 1 kommentar

Lanfeust1Albumförlagets senaste utgåva, Lanfeust från Troy, är en fetingsuccé i Frankrike och är tydligt inspirerad av Regis Loisels och Serge Le Tendres Roxanna-album från 80-talet. De fyra första delarna av Roxanna gavs ut av Epix och tillhör rent visuellt mina absoluta favoriter. Berättelsen håller inte hela vägen men Loisels teckningar är fantastiska. Lanfeust från Troy har i sin tur gett upphov till en rad spin-off serier i Frankrike. Lanfeust från Troy: Magohammotens elfenben handlar om Troy där alla invånare besitter en magisk gåva. Troy ska inte förväxlas med det antika Troja för det är en fantasyvärld med svärdsvingande män, snygga kvinnor, troll och konstiga djur. Lanfeust är huvudperson och han kan smälta metall med blicken. När han av en slump kommer i kontakt med ett svärd, vars handtag är gjort av elfenben från en magohammot, visar det sig att han har flera gåvor. Tillsammans med byns vise man Nikoledes och hans två heta döttrar Cixi och Ci´an ger han sig iväg till de vise i Eckmül för att få sin gåva prövad. Det blir givetvis en hel del äventyr på vägen. Ett utdrag finns att läsa här.

Lanfeust från Troy är onekligen inspirerad av Roxanna och även om vare sig teckningar eller världen i sig är lika bra hittills så är det här högklassig fantasy utan större djup. Precis som jag vill ha det. Didier Tarquin gör ett stabilt jobb med teckningarna som är väldigt trevliga att titta på. Scotch Arleston (eller Christopher Arleston som han fortfarande kallade sig när första Troy-albumet kom) har skapat en kul värld och får ihop en bra blandning av äventyr och humor. Att det inte finns något större djup är enbart befriande, filosofisk fantasy känns inte så lockande, jag vill ha (relativt) hjärndöd action. Huvudkaraktärerna är något klyschiga, Lanfeust är lite trög men hjältemodig, Ci´an (blond) som är hans fästmö är präktig, Cixi (svarthårig) är en fresterska och Nikoledes en klok och stiff farbror. Dessutom tillkommer ett troll så totalt blir det en schysst grupp. Om du har läst så här långt förstår du att jag gillar det här och jag ser fram emot de kommande delarna.

Manus: Scott Arleston
Illustration: Didier Tarquin
Färgläggning: Luca Saponti
Förlag: Albumförlaget
Betyg: 4-/5

Kommentarer

  1. Håkan / Wakuran says:

    Jonas ska tydligen ha testat ett nytt grepp med det här albumet och satsat på en större upplaga med ett billigare pris. Låter som ett underhållande album värt att testa.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...