Recensioner

Secret Avengers #1

tisdag 15 juni, kl 22:09 av 4 kommentarer

SecretAvengersI min recension av nya Avengers härförleden uttryckte jag en förhoppning om att Ed Brubakers och Mike Deodatos systerserie Secret Avengers skulle vara bättre. Nu kan jag konstatera – ja, det är den, men inte så det stör.

Först och främst är konceptet (superhjälteteam-som-arbetar-proaktivt-och-bakom-kulisserna) lite halvtrött – jag hade hoppats på mer ”ren” spionaction av det slag man faktiskt har bjussats en hel del på i Brubakers Captain America senaste åren. Sen är jag inget större fan av Mike Deodato, en illustratör som gärna slösar med bläcket så till den grad att det är svårt att se vad han tecknar – OK, jag vet att det här ska vara mörkt och gritty, black ops stylee, men det kastas lite väl långa och meningsfulla skuggor överallt och figurerna skildras i någon form av permanent motljus (vilket passar bra när det gäller Moon Knight, inte lika bra när det gäller Nova och Ant-Man – klicka på länken om ni liksom jag behöver påminnas om vilken Ant-Man-version det rör sig om här). Jag kanske är lite väl negativ – Deodato skildrar t ex Steve Rogers militära fajt-stil på ett snyggt sätt på s 5-6.

Det finns ändå en del att glädjas åt. Detta är en team book, och Brubaker strösslar tillräckligt med intressanta karaktärsögonblick i #1 för att man ska bli väldigt nyfiken på hur denna aparta samling hjältar (Steve Rogers, Sharon Carter, War Machine, Beast, Valkyrie, Black Widow, Moon Knight och Nova, om någon har missat detta efter den gigantiska reklamkampanj som föregått serien) ska fungera tillsammans. Och eftersom jag är minst lika nostalgisk som your next fanboy måste jag säga att det är kul att se dr Hank McCoy alias Beast som medlem av ett Avengers-team igen (även om han i just det här numret i princip reducerats till expositionsmaskin – något jag hoppas kommer åtgärdas framöver). Plus att avslöjandet av ”skurken” (?) på sista sidan fick mig att utbrista ett ”öh?” i seriesoffan – vad har Brubaker kokat ihop nu?

Secret Avengers är ett klart kvalitetssteg före Bendis nya Avengers – men jag väntar fortfarande på det där lilla extra som höjer serien över mängden. Kanske Brubaker lyckas längre fram, även om jag tycker att han redan i och med det ”kosmiska” anslaget i #1 har brutit mot Secret Avengers tänkta grundkoncept. Nåja, early days – jag behåller den här på min pull list ett tag till.

Manus: Ed Brubaker
Illustration: Mike Deodato
Färgläggning: Rain Beredo
Förlag: Marvel
Betyg: 3+/5

Kommentarer

 1. Sandra says:

  Läs även Moon Knight №10, ett mysigt nummer med samma hjältegäng i klassisk stil som spelar på lite enklare och säkrare kort än Brubakers finlir.
  Månriddaren hurra hurra!

 2. Sandra says:

  Förlåt, jag menar såklart »Vengeance of the« Moon Knight som serien heter. Kram Sandra

 3. Sandra says:

  Överlag tycker jag att VotMK har varit mysig med sina korta avslutade en- eller tvånummers arcs och enklare historier om en dåres färd tillbaka. Bäst tycker jag såklart att Sienkeiwicz/Moenchs gamla Månriddaren är men överlag tycker jag att det är en väl omhändertagen seriefigur med ett starkt mytos. En bra, mer sjuk i huvudet version av Läderlappen.

 4. […] I och med det fjärde numret av Ed Brubakers och Mike Deodatos super-blackops-serie så är Secret Avengers första äventyr, kallat Secret Histories, avslutat, och det firar vi med ett utlåtande av #1-4 (Henriks recension av #1 finner du här). […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...