Recensioner

Hellboy Volume 10: The Crooked Man and Others

torsdag 15 juli, kl 18:56 av 0 kommentarer

Hellboy Vol. 10Hellboysamlingarna är alltid värda ett köp. Författarkommentarer till berättelserna och bilder ur skissblocken är något av det man bjuder på utöver redan publicerat material. Huvudnumret i det här albumet är miniserien The Crooked Man från 2008. Mike Mignola stod för manus och Richard Corben för teckningarna. Under slutet av 50-talet går Big Red på tur i Appalacherna och stöter sin vana trogen på konstigheter. Historien tillkom när Mignola insåg att han skrivit Hellboy sedan cirka 1993 och inspirerats av folklore från hela världen med undantag för hemlandet. Sagt och gjort tar Mignola här ett blad ur boken om Amerikas mörka hjärta, lägger till inspiration från författaren Manly Wade Wellman och sin egen känsla för monster. Det blir svart magi Appalachian style, pakter med Hin Håle och slemmiga typer i gruvhål som bara Corben kan teckna dem. Det här är riktigt bra, helt klart i toppskiktet av de Hellboyserier som getts ut hittills. The Crooked Man fick förra året ett mycket väl förtjänt Eisner Award för bästa miniserie.

Att juni 2010 blev en stor månad för piraten Blackbeard kan vi konstatera såhär i backspegeln. En stor roll i The Return of Bruce Wayne # 3, och i novellen They That Go Down to the Sea in Ships får vi se vad som hände med hans kranium sedan han våldsamt lämnat jordelivet. Serien var ett sätt för tecknaren Jason Shawn Alexander att bli varm i kläderna inför miniserien The Drowning med Abe Sapien i huvudrollen. Han gör ett mästerligt jobb och får varje ruta att andas ett vagt obehag precis som det ska vara i skräckserier. Att äntligen se det här i tryck lättar temporärt min komplettistångest. Alltsedan jag såg den listad i The Hellboy Companion har jag fruktlöst letat efter tidningen They That Go Down to the Sea in Ships som ska ha släppts i augusti 2007 tillsammans med någon upplaga av spelet Hellboy: The Science of Evil från Konami Games. Varken Mignola eller hans redaktör Scott Allie verkar veta hur det gick till eller om den överhuvudtaget gavs ut. För att spä på förvirringen finns den med omslag och allt samt noteringen att den delades ut under New York Comic Con 2007 på Comic Book Database . Om någon har ett exemplar över är det bara att höra av sig så diskuterar vi priset!

Efter att ha fått ett bryt under tecknandet av miniserien The Island (bisarrt illustrerat i The Art of Hellboy där de allt aggressivare omslagsskisserna finns publicerade) och uppföljaren The Island höll Mignola sig borta från att teckna hela serier ett par år. In the Chapel of Moloch från 2008 var ett sätt att pröva om han fortfarande kunde leverera. Det gör han med råge i en serie om konstnärlig besatthet, Goya och onda kulter. Inte helt oväntat förekommer en stor monsterfajt också. Avrundar samlingen gör The Mole, en kort och bisarr historia som ursprungligen publicerades i 2008 års Hellboy: Free Comic Book Day. Mest en kul liten bagatell.

Sammanfattningsvis så är The Crooked Man and Others med sina korta avslutade historier av hög kvalitet ett utmärkt tillfälle att stifta bekantskap med Hellboys värld för nya läsare. För att parafrasera Lux Interior, salig i åminnelse, ”If you can’t dig this you can’t dig nuthin”!

Manus: Mike Mignola
Illustration: Mike Mignola, Richard Corben, Duncan Fegredo, Joshua Dysart, Jason Shawn Alexander
Förlag: Dark Horse
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...