Recensioner

Captain America Omnibus vol. 1

fredag 29 oktober, kl 10:01 av 12 kommentarer

cap_omnibus1Att en serie har samma kreativa team i mer än fyrtio nummer hör till ovanligheterna i seriebranschen. Att serien i fråga sedan har hållit samma höga kvalité i princip alla nummer sedan starten är ovanligare. Lägg därtill att serien dessutom har haft en stark röd tråd genom alla nummer så får man något som är snudd på unikt. Jag pratar självklart om Ed Brubakers, Steve Eptings och Frank D’Armatas Captain America. Under en tid framöver kommer jag att bjuda på en liten Captain America-kavalkad med recensioner av ovan nämnda Captain America Omnibus vol. 1, Captain American: The Death of Captain America och Captain America: Reborn. Först ut är alltså Captain America Omnibus vol. 1.

För mig har Captain America alltid varit Marvels främste flaggviftande patriot, vilket i mina ögon gjort honom rätt platt och ointressant. Men allt det där ändrades med i och med att Ed Brubaker tog började skriva serien i samband med nystarten 2005. Brubaker lyckades göra Cap till en mycket mer mångbottnad och intressant karaktär som lika mycket brottas med att finna sin plats i modern värld som han känner sig malplacerad i som att slåss mot ärkefienden Red Skull. Sen ska vi inte glömma bort alla sidokaraktärer som Sharon Carter (Agent 13), Falcon och Winter Soldier som Brubaker många gånger ger nytt liv, och ny relevans åt. Plötsligt blev Captain America jäkligt mycket mer intressantare att läsa och när jag hörde att en fläskig volym som samlade de första 29 numren skulle släppas bestämde jag mig för att skippa lösnumren och satsa på denna tegelsten till samling istället. Ett beslut som jag absolut inte ångrar. Captain America Omnibus vol. 1 riktigt andas kvalité. Hardcover, over-size och väl tilltagen tegelsten på över 800 sidor. Mums!

Ett ord som ständigt dyker upp i huvudet på mig när jag läser denna nära 3 kilo tunga tegelsten är… Perfektion. Ed Brubakers manus om hur Captain Americas nemesis Red Skull konspirerar tillsammans med vapenhandlaren Alexander Lukin, den galne vetenskapsmannen Arnim Zola och den obehaglige psykologen Doktor Faustus för att bringa Captain America och USA på knä är brilliant episk. Det är lika mycket en spionhistoria med massor av twists and turns som en spektakulär actionhistoria. Brubaker tar oss med genom hela uppbyggandet av konspirationen och låter den också ta sin tid och växa fram ett steg i taget och det utan att låta serien tapa vare sig i tempo eller action.

Steve Epting och Mike Perkins står för illustrationerna till nästan samtliga samlade nummer och tillsammans med färgläggaren Frank D’Armata så bildar de en lysande illustrationstrio. Många av deras arbeten här är så snygga att jag nästan måste lägga band på mig för att inte sträcka mig efter saxen och klippa ur en särskilt snygg illustration och sätta upp inramad på väggen.

Captain America Omnibus vol. 1 är en riktig kvalitetssamling, det enda negativa är att samlingen numera tycks vara slutsåld överallt. Man kan ju hoppas att Marvel ger ut den i en ny upplaga för det är den värd. Men det är nog att hoppas på för mycket. Än så länge har ingen Omnibus-titel kommit i nytryck. Så har ni denna pärla i er samling så är det bara att gratulera.

Manus: Ed Brubaker
Illustration: Steve Epting, Stefano Gaudiano, Rick Hoberg, Michael Lark, John Paul Leon, Mike Perkins, Javier Pulido & Lee Weeks
Tusch: Jesse Delperdang, Steve Epting, Michael Lark, John Paul Leon, Marcos Martin, Mike Perkins, Javier Pulido & Lee Weeks
Färgläggning: Frank D'Armata, Matt Milla & Javier Rodriguez
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 5/5

Kommentarer

 1. Jonas D says:

  Bra initiativ. Själv anser jag att Brubakers Cap. är något av det bästa marvel givit så jag kan inte annat än skriva under på din betygsättning.
  Det är märkligt att marvel inte trycker somliga ”omnibusar” i större upplagor, eller gör andra tryck. Tror dock att Spider-man Vol. 1 och Fantastic Four Vol.1 tryckts i andraupplagor – har för mig att det var på grund av bindningen. Quesada nämnde i någon intervju att återtryck inte är aktuellt den närmaste tiden. Det är synd att dom inte kan uppskatta intresset bättre., Millers Daredevil-omnibusar och Bendis första dito tog slut inom några veckor – Alias lika så. Å andra sidan finns inte helt oväntat Secret Wars omnibusarna fortfarande tillgängliga 😉

 2. Tengil says:

  Jag kan inte annat än hålla med. Det här är riktigt bra och förtjänar 5/5. Serien ger en helt annan känsla än Marvel vanligtvis levererar. Stoyn är down to earth och inte lika SciFi-pretto som X-men kan vara. Vi får se Caps vardag stax efter att han betalat räkningarna och det är att battla Red Skull med nävarna. Läser just nu omnibus nummer två. Sedan blir det Reborn.

 3. Henrik Ö says:

  Jag gillar verkligen spionhistorie-elementet i Brubakers Cap, alla konspirationer ger serien en skön paranoid kalla kriget-stämning som verkligen passar Captain Amercia utmärkt. Ska bli intressant att se hur du bedömer Captain America: Reborn, som jag själv såg som ett rejält kvalitetsdyk ned från den normalt höga nivån.

 4. Anders says:

  Som noob inom serievärlden så har jag lite problem att få till kronologierna i bra serier. Då jag nyss läst ut Brubakers Daredevil så är jag himla sugen på det här. Finns det något bra sätt att köpa den här Omnibus-grejen i samlingsvolymer istället och var börjar jag? Tacksam för svar.

 5. Johan says:

  Anders: De första två samlingsvolymerna heter Winter Soldier volume 1 och volume 2. Volume 1 samlar nummer 1 till 7 och volume 2 nummer 8-9 och 11-14. Jag kollade runt lite här på morgonen i internetbokhandlarna och de kan vara lite svåra att få tag på (verkar vara slutsålda nästan överallt), men t.ex. Comics Heaven i Stockholm har båda dessa inne. Kolla på http://www.comicsheaven.se.

 6. Anders says:

  Johan: Tack så hemskt mycket

 7. Jonas D says:

  Anders, det mest prisvärda alternativet torde vara att börja med Captain America: Winter Soldier – Ultimate Collection som kom i våras, den samlar winter soldier vol. 1 och 2. Kostar runt 150 bagis från bookdepository.

 8. Anders says:

  Tack för tipset. Det är inte alltid skitenkelt att hitta de billigaste alternativen. Jag hittade faktiskt Ultimate Collection på play.com för lite drygt en hundring. Egentligen ogillar jag det där skatteparadisplacerade företaget men det är svårt att låta bli att handla därifrån. På det hela taget trist att det skiljer så jävla mycket på priser i fysisk trevlig butik och billigaste nätalternativet. Inte sällan skiljer det en faktor 3-4, och det blir massor om man handlar en del.

 9. Rikard says:

  Jag kan inte annat än hålla med. Jag chansköpte den efter att ha läst om den på Ferdinands gamla blogg och ska snart läsa den andra omnibusen. Ingen av de andra Marvel-serierna (eller DC för den delen) jag läst sedan dess har varit i närheten.

 10. […] årens mest omtalade serietidningshändelser. Captain Americas död hände visserligen i slutet av Captain America Omnibus vol. 1, men för enkelhetens skull har Marvel här valt att ta med Captain America #25 igen. Något jag […]

 11. […] Efter de historiska tillbakablickarna är vi i nästa avslutande del framme i samtiden och Joe Johnstons Captain America: The First Avenger. I väntan på recensionen läs Johans eminenta genomgång av Ed Brubakers Captain America här! […]

 12. […] respektive tecknat merparten av äventyren. (Johan går igenom de två första Omnibusvolymerna här.) Den litteratur jag tycker bäst om är den som på ett eller annat sätt skapas i en dialog med […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...