Recensioner

The Marvels Project: Birth of the Superheroes

torsdag 11 november, kl 20:40 av 0 kommentarer

marproj_hc_coverJohan har just hyllat båda Captain America omnibusarna av Ed Brubaker och Steve Epting. Passande då att jag läst samlingen The Marvels Project- Birth of the Superheroes i veckan. Serien var en av de jag sett fram emot mest 2010 så det var på tiden. Serien handlar om USAs kapplöpning med Nazityskland om att få fram supersoldater. Den trikåklädde hjälten The Angel, utan superkrafter, berättar om USA i slutet av 30- början av 40-talet och om de hjältar som då klev fram. Serien utspelas kring en hel del kändisar som Namor, Captain America, Human Torch, Nick Fury och Red Skull m.fl. Serien berättas kronologiskt om de olika experimenten och kampen om både superhjältar och superhjärnor. Allting slutar med formeringen av den första superhjältegrupperingen Invaders.

Steve Eptings teckningar är lika bra om inte bättre än i första Captain America omnibusen. Han skildrar såväl tidsandan, actionsekvenserna och karaktärernas känslor (som varierar från gravallvarlig till allvarlig) bra. Om Marvel istället förlitat sig på någon av tecknarna från t.ex. New Avengers för några år sedan så hade det förstört rätt mycket för mig. Dave Stewarts färgläggning är som vanligt ypperlig och den nedtonade färgskala som används passar både seriens innehåll och den tid den utspelar sig i.

För mig är Ed Brubaker den i särklass bäste manusförfattaren hos de två stora just nu med kanonserier som Captain America, Criminal och Incognito. Även med The Marvels Project gör han ett bra jobb, det finns hela tiden ett driv framåt och trots att det är väldigt mycket som ska berättas på de knappt 200 sidorna lyckas han stundtals få in en lite djupare skildring av karaktärerna och vad som driver dem. Att det bara är just stundtals är den kanske största svagheten i serien, allt blir väl ytligt vilket är synd för det här är verkligen ingen glättig superhjälteserie (som det iofs inte verkar vara något överflöd av nu). Jag hade velat läsa mer om Captain America och hans funderingar och vad som drev honom men även om Namor. Men som sagt det är oerhört mycket som ska berättas på relativt få sidor så sammantaget är det här en serie som (nästan) levde upp till mina förväntningar. Jag hoppas verkligen att Brubaker och Epting kommer att leverera mer från samma tidsepok framöver. Noterbart är att varken Johan eller Ferdinand var speciellt imponerade av The Marvels Project i början.

Manus: Ed Brubaker
Illustration: Steve Epting
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: Marvel
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...