Recensioner

[Batmania] Batman, Incorporated #1

lördag 27 november, kl 08:30 av 4 kommentarer

BatmanInc1Lätt spoiler alert: efter att ha undkommit Darkseids Omega Sanction och klarat av en tidstripp som gjort både Doctor Who och Marty McFly avundsjuka, kommer Bruce Wayne tillbaka till DC-universat med en ny mission – Batman goes global. På en presskonferens ”avslöjar” Bruce Wayne att han finansierat Batman sen dag ett och grundar företaget Batman, Incorporated som en del av Wayne Enterprises, ett företag avsett för brottsbekämpning och säkerhet på en global marknad. I Morrisons händer en naturlig utveckling av Batman-universat, och detta förstanummer är en riktig stänkare såväl actionmässigt som konceptuellt: tankarna går mer till Morrisons andra high concept-succéer, JLA och New X-Men.

Så alla ni som trodde att den främsta källan till högoktanig Batman-action torkat ut i och med att Grant Morrison nu lämnar Batman & Robin kan alltså pusta ut: han bär vidare facklan med den äran i Batman, Incorporated. Att beskriva det här numret som non-stop-action är att ta till i underkant – från ruta ett, där vi möter den senaste i raden av Morrisons dödsfällebesatta skurkar, Lord Death Man, till sista sidan, där Batman och Catwoman teamar upp för att slåss mot en jättebläckfisk (i alla fall om man får tro teaser-sidan för nästa nummer) öser Morrison på utan att tillbringa onödig tid på att förklara det nya kontinuitetsläget i Batman-universat. På ett mästerligt sätt väver han in förklaringarna i handlingen på ett sådant sätt att det känns alldeles självklart att det finns en japansk Batman-lärling kallad Mr Unknown. Och en lika helskön ide är det att låta Catwoman tampas med en serie robot-råttor i varierande storlek, plus att det kommer lite romansantydningar mellan Bruce och Selina.

Att döma av första numret (där vi i ärlighetens namn inte får veta särskilt mycket om tidningstitelns Batman-företag) kommer det här bli en Batman-version som bygger mycket på Morrisons JLA-Batman (också sedd i crossovern DC One Million och Justice League: Elite), det vill säga förberedd på att tampas med hot som annars är förbehållna Stålis, Gröna Lyktan och killarna. Det perspektiv/nivåbytet tycker jag känns helt rimligt eftersom manteln som Gothams beskyddare nu tagits upp av Dick Grayson och Damian Wayne – Bruce har äntligen lämnat Gotham bakom sig och börjat tänka globalt. Dock behåller Morrison finurligt Batman-kärnan som mörkrets hämnare i och med den pulpiga, konspirationsteoretiska grundintrigen – det här är en större Batman för större hot, och det tycker jag är en klart läsvärd twist på en gammal klassisk figur.

Så långt kommen har jag inte ens nämnt Yanick Paquette och Michel Lacombes fartfyllt nyklassiska illustrationer, helt perfekta för det operatiska anslaget. Pettimeterdetaljerna sitter rätt:  Batmans nya kosmiska knogjärn, stövelsulorna, skurkarnas intill-knästövlarna-retrorätta dräkter. Helt rätt ligger också Paquettes/Lacombes  alla hel- eller nästan-helsidesbilder på Batman svingandes över Tokyo eller planterandes en spark på en skurknäsa. Hoppas, hoppas att det är Paquette/Lacombe som är fast art-team på den här serien och hoppas, hoppas att de kan hålla produktionstakten, för det här är slick så det skriker om det.

Batman, Incorporated är, både bokstavligt och bildligt talat, den nya Batman & Robin och hamnar genast på pull-listen.

Manus: Grant Morrison
Illustration: Yanick Paquette
Tusch: Michel Lacombe
Färgläggning: Nathan Fairbairn
Förlag: DC
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. obin_gam says:

    Hoppas vi får se — som antyds på covern — en finsk batman 😀 som bekämpar brottslingar med vodka och knivar haha,

  2. […] inleda detta genom att instämma med föregående talare Henrik. Det här är verkligen toppen! Även jag kände mig en aning fröjdestulen vid nyheten att Grant […]

  3. […] två i Shazamredaktionen fullkomligt lyriska. Henrik Örnebring utlyste Batmania i samband med sin recension och jag var inte sen att följa efter med en egen text om tidningen. (Spoilers […]

  4. […] att ett av offren DC:s The New 52-satsning skördade var Grant Morrisons smarta Batman-uppdatering Batman, Incorporated. Den lades ned mitt i en arc i och med nummer 8 – men snart visade det sig att ryktena om […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...