Recensioner

Mouse Guard: Legends of the Guard

tisdag 7 december, kl 09:15 av 2 kommentarer

legends-of-the-guardDavid Petersens Mouse Guard är en personlig favorit och de båda samlingarna, Autumn 1152 och Winter 1152 är suveränt bra. Det finns något genuint tilltalande med möss som skyddar andra möss mot både inre och yttre faror, möss som trots sin ringa storlek inte tvekar att ge sig på större djur. Petersen har byggt upp en intressant värld med en mängd musstäder/byar som skyddas av Mouse Guard. Som en spin-off till huvudserien finns nu Mouse Guard: Legends of the Guard som nu samlats i en inbunden utgåva. En andra volym är planerad till 2011. I Legends of the Guard har Petersen bjudit in en rad andra tecknare och manuförfattare som har fått skapa sina egna berättelser utifrån Petersens värld.

Värdshusvärdinnan June inbjuder alla som är på värdshuset möjligheten att berätta en historia, den med den bästa historien får sin räkning struken. Petersen själv har tecknat samtalen på värdshuset mellan de korta historierna. Några av historierna är bättre än de andra även om ingen är dålig. Allra bäst är den första, The Battle of the Hawk´s Mouse and the Fox´s Mouse av Jeremy Bastian. Den är berättad som en klassisk saga ackompanjerad av Bastians magnifika bilder om upphovet till Mouse Guard i en tid när andra djur härskade över mössen. Alex Sheikmans och Scott Keatings Oleg the Wise, om en kung som försöker undkomma sitt öde, är även den som en klassisk saga och stämningsfullt tecknad. Raven, efter Edgar Allen Poes dikt, av Jason Shawn Alexander bryter av mot de mer sagoaktiga berättelserna tung av sorg som den är. Karl Kerschls Bowen´s Tale är underbart vackert tecknad om en mus som bevittnar och överlever en hjord galopperande renar. Mark Smylies Crown of Silver, Crown of Gold om en galen kung som av svartsjuka förråder sin trognaste mus är även den vackert tecknad och Smylie använder de få sidorna väl och fyller de med dramatik. Legends of the Guard är inte lika bra som huvudserien men det är å andra sidan få serier som är det. Ju mer Mouse Guard desto bättre.

Förlag: Archaia
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. […] « Mouse Guard: Legends of the Guard Shazams årskrönika 2010, del 2 » […]

  2. […] av serien betingade dock ohemula priser så därför blev det inget inköp. Hans bidrag till Mouse Guard: Legends of the Guard var bedövande vackert och i början av året gavs så äntligen Cursed Pirate Girl ut i samlad […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...