Recensioner

Ultimate Comics: Mystery #1-4

söndag 19 december, kl 13:04 av 2 kommentarer

mysteryI och med att jag halkat efter rätt ordentligt i läsandet av de (numera rätt få) lösnummer som jag fortfarande prenumererar på så kommer jag framöver att recensera en del kompletta arc:s istället för enskilda nummer. Först ut blir Ultimate Comics: Mystery som är den direkta fortsättningen på Ultimate Comics: Enemy. Enemy var enligt mig en av de bättre miniserierna under 2010 med ett fartfullt manus av Brian Michael Bendis och riktigt fina illustrationer av Rafa Sandoval. Kort sammanfattat så drabbas New York, Roxxon, Baxter Building och flera hjältar av mystiska attacker av okänt ursprung, och var för sig så börjar delar av Fantastic Four, Spider-Woman, Spider-Man, Nick Fury med flera att försöka ta reda på vad eller vem som ligger bakom attackerna. Med exakt samma kreativa team ombord för Mystery så har mina förväntningar varit relativt höga, även trots att Mystery egentligen bara är mittpartiet i en trilogi som avslutas med Ultimate Comics: Doom (som kommer nu i december).

Handling: Mystery är som sagt en direkt fortsättning på Enemy där Spider-Man, S.H.I.E.L.D., Spider-Woman och Fantastic Four (eller snarare Fantastic Three pga det som skedde i Enemy) försöker ta reda på anledningen bakom de attacker som drabbat dem alla. I Mystery introduceras även Captain Marvel och den unga Rick Jones som skickats av The Watchers of the Universe för att varna för en kommande katastrof. Genom de fyra numren knyts sedan de olika handlingarna samman så att Spider-Man och Spider-Woman (som här är en kvinnlig klon av Peter Parker) försöker ta reda på vad Roxxon egentligen har att göra med attackerna samtidigt som FF och Nick Fury drabbar samman med Captain Marvel och Rick Jones. Allt eftersom kommer vi lite närmare orsaken till de mystiska attackerna, men i det stora hela så lever Mystery upp till namnet, och vi lämnas med en massiv cliffhanger som tas vidare i Ultimate Comics: Doom.

Det bra: Det finns mycket som är bra med Mystery. Brian Michael Bendis levererar ett manus som rullar på i skönt tempo och som hela tiden håller en på tårna, och lyckas hitta den där balansen med att bara avslöja lite saker i taget utan att det för den delen känns frustrerande. Han har även bra kläm på sina karaktärer där han varvar rapp dialog (särskilt mellan manlig och kvinnlig spindelhjälte) med riktigt intressanta sidohandlingar, och då främst gällande Ben Grimm och resten av FF. Utöver ett bra manus så fortsätter Rafa Sandoval att leverera illustrationer av allra högsta klass även i Mystery, och hans genomgående höga kvalitet är en sann fröjd för ögat från början till slut. Ett stort plus även för färgläggningen (som jag sällan bryr mig om att kommentera) som ger Mystery en perfekt pastellig och färgsprakande superseriekänsla.

Det mindre bra: Du ska inte läsa Mystery om du inte läst Enemy. Det är som sagt en direkt fortsättning som inte ger någon egentlig summering av vad som skett innan. Mystery refererar även en del till de tidigare arc:sen Ultimatum och Ultimate Power, och även om det inte känns helt nödvändigt att ha läst dem innan (jag har inte gjort det) så ger det ändå lite mer inblick i det som händer i Mystery #4. Kan tycka att det är lite synd att referenser till tidigare serier kommer in så här sent i storyn när den fram tills dess varit fristående, men samtidigt så är det som sagt inte helt nödvändigt att ha full koll på tillbakablickarna. Något som däremot hade behövt förtydligas något är Rick Jones inspel i Mystery. Rick Jones är Ultimate-universats version av Nova, något som jag inte alls greppade förrän jag började googla kring Ultimate Rick Jones. När jag nu vet vem han är så känns hans roll mer logisk, men innan jag fattade det så kändes han mest inslängd.

Slutsats: Ultimate Comics: Mystery är som jag trodde rätt typiska mellannummer i en trilogi som avslutas 2011, men bjuder samtidigt på så mycket överraskningar, action, rapp dialog och lysande illustrationer att det vore synd om du missade det. En av de bättre Marvel-serierna under 2010 om du frågar mig.

Manus: Brian Michael Bendis
Illustration: Rafa Sandoval
Färgläggning: Matthew Wilson
Förlag: Marvel
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. […] ni att jag tidigare recenserat Ultimate Comics: Enemy och Mystery? För er som gör det (och i och för sig för er andra också) så kommer här mitt utlåtande av […]

  2. […] mig upp och ropade HUZZAH när Hickman här plockar upp det Bendis gjorde i Ultimate Comics: Enemy, Mystery och Doom och introducerar Reed Richards som en ny superskurk i Ultimate-universat. Ok, jag kanske […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...