Recensioner

Pippi flyttar in och andra serier

onsdag 29 december, kl 22:17 av 8 kommentarer

pippiNär jag satt och spanade efter böcker att ge syskonbarnen i julklapp hittade jag något som jag inte kände till sedan tidigare. Pippi Långstrump som serie! På bloggen här pratas ibland om dream teams i form av manusförfattare/tecknare. För Pippis del är uttrycket definitivt på sin plats och vilket dream team sedan: den fantastiska Astrid Lindgren och Ingrid Vang Nyman, en av mina absoluta favoriter bland barnboksillustratörer. Slå det DC och Marvel! Serierna skapades i slutet av femtiotalet för serietidningen Klumpe Dumpe. Pippi-serierna ges ut av Rabén & Sjögren och det finns tre samlingar, alla utgivna i år. I den första samlingen, Pippi flyttar in och andra serier, flyttar Pippi in i Villa Villerkulla, går på cirkus och leker skeppsbruten m.m. Eftersom dottern gillar Pippi fick det bli en extra julklapp.

Så hur klarar sig då dream teamet i seriernas värld? Rätt bra. Genom att serierna är korta har man fått skära ner varje Pippi-berättelse till ett minimum och därför blir det en t.o.m. mer slagkraftig Pippi än vanligt, man har helt enkelt behållit kärnan i det som gör Pippi så bra. Pippis up yours-attityd framträder än tydligare här än i böckerna. Därmed inte sagt att Pippi gör sig bättre i serieformat än bokformat för så är inte fallet. Av förklarliga skäl har Vang Nyman inte lagt samma möda på varje teckning i serien som i böckerna men de bär ändå hennes omisskännliga signum och det är gott nog. Den största bristen kommer sig av att de inblandade inte behärskar seriemediet. Bildberättandet är alltför hackigt för att det ska bli något flyt i läsningen. Man har inte anpassat texten efter serieformen utan gjort tvärtom. Sammantaget kan jag ändå rekommendera Pippi flyttar in och andra serier. Det är bra att serierna finns tillgängliga igen. Å dottern gillar serierna.

Manus: Astrid Lindgren
Illustration: Ingrid Vang Nyman
Förlag: Rabén & Sjögren
Betyg: 3+/5

Kommentarer

 1. Andy says:

  Lönt!
  Den e ju speciellt inriktad till barn o de tänkte nog inte riktigt på mediet ”serietidning” som man gör idag! Måste finnas nått mer vettigt att recensera! Tänk på läsarna av er prisbelönta blogg!
  Gott nytt!

 2. Rikard says:

  Jag recenserar vad jag känner för att recensera. Du måste inte läsa varje inlägg men det är trevligt att du gör det.

 3. Henrik Ö says:

  Rikard: Jag har själv gått i tankar att skriva mer om barnserier och det här var nog den slutliga impulsen! Blir nog mer om serier för en yngre publik då och då här på Shazam.

 4. Andy says:

  Var det ett tips till barn eller till föräldrar? I så fall är en 3:a pluss ingen bra rekomendation! Antingen är den bra eller dålig för just barn! Ge istället tips åt föräldrar vad som är bra för barn, klara 4:or eller 5:or för barn att läsa eller höra!

 5. Jonas says:

  Tyckte det var intressant att läsa en recension av en barnserie ur en vuxen serieläsares perspektiv.

 6. Jimmy Wallin says:

  Jag ser gärna mer texter av den här typen.

 7. Pirrekurr says:

  Med en tvåårig son hemma som hävdar att han verkligen heter Pippi så känns detta som ett måste-köp. Jag uppskattar att ni recenserar även barnserier, dock håller jag med Andy ovan. Sätt gärna betyg mera efter målgrupp. Kanske har ni barn som själva kan sätta betyg när ni recenserar barnserier?

 8. Rikard says:

  Betygen kommer iaf jag att sätta efter vilken kvalité serien håller. Det finns ingen anledning att ha lägre krav på barnserier vad gäller utförande. Men givetvis är det en bra idé att skriva mer om vad det barn man läst serien för tycker.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...