Recensioner

Black Panther: The Man Without Fear #513-514

onsdag 26 januari, kl 23:18 av 1 kommentar

BP513Kontinuitetsuppdatering för dig som missade Shadowlands: Daredevil har existensiell kris, så han lämnar över uppdraget att vaka över Hell’s Kitchen till Black Panther, en hjälte som efter diverse kriser och elände i hemlandet Wakanda minsann har anledning att krisa lite själv. Men som alla (utom Matt Murdock) vet är bästa formen av terapi att rensa i Hell’s Kitchen och spöa upp rumänska gangstrar på löpande band. Eller nåt.

Cue ett av de intressantaste Marvel-initiativen på ett bra tag: David Liss, en s k riktig författare med flera historiska romaner (och en del serier) på meritlistan, får tillsammans med extremproduktive pulpkonnässören Fransesco Francavilla ta över Daredevil ett tag, men nu under titeln Black Panther: The Man Without Fear. Lite grann som när DC lät Batwoman ta över anrika Detective Comics för ett tag sedan (ett extremt lyckat experiment som dessutom triggade min allra första bloggpost här på Shazam.se) alltså.

Funkar? Funkar! Till en början är jag tveksam. #513 öppnar med det voice-over/textplatte-berättande som nästan blivit norm i serier som aspirerar på etiketten ”alternativ”, men som ofta bara blir pratiga expositionskällor. Pratigheten fortsätter när introt är över – nästan mer pratbubbla än illustration i ett par sidor.

Men något håller mig kvar. Först är det Francavillas illustrationer: en febrig, murrig actionscen med serierutor på sniskan, ett medvetet kontrastgrepp eftersom resten av #513 har extremt straighta, för att inte säga gammaldags, rutkompositioner. Black Panthers nya kostym signalerar pulp lång väg: inbyggda klor och allehanda högteknoprylar är ute; praktiska fickor, old school-utility belt och knäskydd är inne. Och visst kan Black Panthers trademarkade randiga ärmar i den här versionen visuellt tolkas som… en stickad tröja? Pulpvibben går rakt från seriesidan in i min Street & Smith-infekterade hjärnbark. Jag ser plötsligt Black Panther som en figur med rötter i 30-talet (kanske författad av tidsresande svarta pulpheroer som Chester Himes eller Donald Goines?) istället för ett valhänt/cyniskt 60-talsförsök att introducera svarta figurer i Marvels Nordpolsvita superhjälteuniversum. And there’s no going back. På fyra sidor blir Black Panther pulp, som han alltid borde varit.

BP514Och det är nånstans där jag upptäcker att David Liss har lurat mig. Där jag trodde att han åstadkommit en hyfsad men rätt standardmässig streetlevel-superhjälteberättelse komplett med kaxig ensamvarg som hjälte och sinister östeuropé som skurk, har han i själva verket byggt en snygg, mörk slow-burn-historia om vad det kan kosta att envisas med att vara ensamvarg (mäktigt uttryckt inte minst i slutrutorna i #514). Över de 40-nånting sidorna i de två första numren av Black Panther: The Man Without Fear visar David Liss dessutom att han har den rutinerade författarens järngrepp om det som brukar kallas voice, eller röst på vanlig hederlig svenska. Den Black Panther som möter oss här har lassvis med karaktärsfullhet i sin dialog, och gradvis låter Liss oss märka att det kanske finns ett allvarligt glapp mellan hur T’Challa ser sig själv och hur han ses av andra. Samma sak med berättelsens andra huvudfigur, den rumänske gangstern Vlad the Impaler, som i förstone verkar (och låter) lika klyschig som sitt namn – men som under seriens gång ges mer botten och mer personlighet, något som gör honom ännu hotfullare. Liss kan sina saker – efter två nummer är jag minst lika nyfiken på hur han ska utveckla sin huvudskurk som hur han ska handskas med den hårdnackade T’Challa.

Francavillas absolut tonsäkra illustrationer tillsammans med Liss listiga vridande och vändande på genreklyschor ger tillsammans en grym pulpkänsla som redaktörerna för DC:s misslyckade First Wave-satsning förmodligen skulle ge sina samlade högerarmar för att uppnå.

Just nu saknar jag inte Matt Murdock alls. David Liss och Fransesco Francavilla får gärna fortsätta ge mig min pulp-by-way-of-superheroes-fix ett bra tag framöver.

Manus: David Liss
Illustration: Francesco Francavilla
Förlag: Marvel
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. […] ni kanske minns diggade vi nya Black Panther: Man Without Fear här på Shazam – de två första numren fick en fyra i […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...