Intervju

Shazam intervjuar: David Liss

torsdag 24 februari, kl 08:00 av 3 kommentarer

Liss author photoSom ni kanske minns diggade vi nya Black Panther: Man Without Fear här på Shazam – de två första numren fick en fyra i betyg och det nya numret är även det en höjdare (även om vi inte hunnit recensera det än). Black Panther författas av David Liss, en relativ nykomling till seriernas värld, och illustreras av mer välkände pulp-entusiasten Fransesco Francavilla. David Liss är dock ingen duvunge när det gäller skrivande utan har en hel hög kritikerrosade historiska romaner på sin meritlista. Vi kontaktade David Liss för att ställa lite frågor om hans arbete med Black Panther: Man Without Fear.

Hej David! Black Panthers nya dräkt (liksom idén att T’Challa varit tvungen att ge upp all sin högteknologi och dessutom förlorat pantergudens krafter) känns mer pulp än traditionell superhjälte. Hur mycket av den nya dräktdesignen ligger du bakom och hur mycket är det Fransesco Francavillas skapande? Har dräkten (och fördenskull Black Panther: Man Without Fear över huvud taget) några särskilda pulp-influenser?

Den nya dräkten är en samarbetesprodukt. Vi ville ha en pulpkänsla och vi diskuterade mycket och länge hurdan den nya dräkten skulle se ut. Vi är alla väldigt förtjusta i slutresultatet. Jag vet inte om jag hade några specifika pulpinfluenser i tankarna, vare sig i fråga om dräkten eller figuren generellt, men man kan definitivt säga att vi så att säga hämtat vatten från pulp-brunnen rent allmänt.

Du har också sagt att Black Panther: Man Without Fear är en noir-version av figuren. Har det varit svårt att kombinera noir-genrens gråskalor med superhjältegenrens fyrfärgslogik? Eller var noir-perspektivet något som gav sig naturligt?

Det kom naturligt. Det är en Black Panther-serie såklart, men den ska också hänga ihop med Daredevils egna traditioner – och mina favorit-Daredevilförfattare är de som skapat en tydlig noirkänsla i serien. Jag har aldrig sett det som en konflikt att kombinera noir med superhjältar, särskilt inte superhjältar på ’gatunivå’.

BP515Du har skapat en unik och komplex skurk, Vlad the Impaler. Hur hittade du fram till den figuren? Hur fick han sin röst? Gjorde du någon särskild research eller började från någon särskild startpunkt? Eller dök han bara upp i huvudet på dig mer eller mindre färdig?

Jag ville ge min första Black Panther-berättelse både samma känsla som Daredevil hade under Bendis/Maleev-perioden, men jag ville också skapa en ny skurk hellre än att ta någon existerande fiende från Daredevil eller Black Panthers ’rouge’s gallery’. Det föll sig naturligt att skildra Marvels Hell’s Kitchen som en stadsdel dominerad av invandrare som kommer dit för att skapa sig ett nytt liv och jobba sig upp i världen, och efter Shadowland var den miljön ännu mer perfekt för en ärelysten, driven person som vill ta chansen att komma sig upp. Jag bestämde mig för att han skulle vara rumän dels för att jag gillade namnet, och för att jag ville ha någon från en invandrargrupp som inte skildras så ofta. Så man kan säga att jag tillbringade mycket tid med att fundera ut vilken typ av skurk jag ville ha, och vilken typ av skurk jag ville att Black Panther skulle konfronteras med. Vlad blev slutresultatet av de funderingarna.

Jag har läst i andra intervjuer att du bjöds in av Marvel att komma med ett förslag på hur Black Panther kunde ta över efter Daredevil. Finns det några andra Marvel- eller DC-figurer som du gärna skulle vilka arbeta med? Har du några serie-drömprojekt?

Dels har jag några originalidéer jag gärna skulle vilja utveckla, men jag tror jag behöver ha lite mer av ett namn i serieindustrin innan jag kan räkna med att folk som bestämmer svarar när jag ringer eller mailar. När det gäller redan existerande figurer finns det alldeles för många jag skulle vilka skriva om, men en väldigt kort lista skulle bli: Hawkeye, Spider-Man, Captain America, Daredevil, Luke Cage, Batman, Superman, Superboy, Red Robin, Martian Manhunter, Green Arrow.  Nämnde jag Hawkeye?

Du har varit en seriefan sen barnsben. Kan du berätta lite om dina stora serieupplevelser genom livet, de där serierna som gav dig en riktig wow-känsla?

Jag minns tydligt när jag köpte min första serietidning vid sex års ålder. Det var Spindelmannen. Jag köpte den från seriehyllan i en drugstore, det var på den tiden man fortfarande kunde köpa serier i vanliga affärer. Jag tyckte det var oerhört fascinerande och mystiskt, mycket för att man tydligt fick känslan att det som hände pågick i en större värld. Från den stunden var jag fast. Längre fram i tiden var jag ett stort fan av Frank Millers Daredevil, och sen såklart hans Dark Knight Returns och Alan Moores Watchmen. Då kändes de alla precis så revolutionerande som de sedan kommit att beskrivas som. Jag gillade också Justice League under Giffen och DeMatteis, det var den perfekta kombinationen av en riktigt bra actionserie och humor.

Kommer vi få se mer än sex nummer av Black Panther: Man Without Fear? Några ledtrådar om vad som komma skall?

Det här är inte bara en sexnummers ”fill-in”. Black Panther kommer hänga med ett bra tag till, så länge serien säljer. Det kommer snart ett tillkännagivande från Marvel om nästa berättelse, men innan Marvel själva säger något så råder min advokat mig att inte kommentera någonting!

Vilka serier läser du själv just nu? Något du vill rekommendera?

Just nu ser min pull list ut ungefär så här: Avengers, Avengers Academy, Heroes for Hire, Secret Avengers, Captain America, Daredevil Reborn, Wolverine, Spider-Man, Scarlet, Incognito, Walking Dead, Invincible, Sweet Tooth, Superman, Superboy, Detective – plus allt det  jag läser men som jag för tillfället glömt bort.

Har du någon kommentar till Marvels kommande Mystery Men-projekt? Det har spekulerats att du skulle vara inblandad.

Jag kan inte kommentera något som inte har blivit officiellt än, vare sig jag har något med det att göra eller ej. Men jag tror att alla kan vara överens om att det ser hemskt coolt ut!

Tack så mycket för det David, och lycka till med Black Panther och alla framtida projekt!

Kommentarer

  1. Anders Lundgren says:

    Kul intervju Henrik! Nu blir jag förstås ännu mer sugen på att plocka upp ”Black Panther The Man Without Fear”.

  2. […] män i mask i synnerhet har ni säkert noterat vid det här laget. När Henrik intervjuade David Liss för en tid sedan gjorde han ett försök att få ur karlen lite information om det annonserade […]

  3. […] vi intervjuade David Liss nyligen avslutade vi intervjun med att fråga honom om det låg någon sanning i ryktet att han var […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...