Recensioner

New Mutants #22

tisdag 1 mars, kl 11:10 av 0 kommentarer

AgeofX2OBS! Följande recension innehåller milda spoilers!

I denna del 2 av Age of X händer något som gör att Mike Careys berättelse höjer sig rejält: här får nämligen berättelsen en huvudperson. Det är allas vår favoritsödernböna Anne Marie, alias Legacy (eller alias Rogue i det normala X-universat) som träder in i rollen som förförisk och enveten detektiv på kollisionskurs med Magneto.

Efter två nummer av myllrande bifigurer är detta tydligare fokus precis vad Age of X behöver. Lägg till det att paret Kurth/Martinez är mycket säkrare illustratörer än Mann/Leisten från del 1 och vi har en kombination som höjer detta X-event från en stark trea till en svag fyra. Kurth/Martinez har en stil som påminner lite om Phil Jimenez (som ju illustrerade några nummer av Grant Morrisons New X-Men) men inte riktigt lika distinkt. Dock ändå fullt tillräckligt för att kunna skapa en bra känsla även när det inte är actionscener (något som Mann/Leisten inte riktigt mäktade med) – t ex tycker jag att både den flörtiga konversationen mellan Legacy och Madison Jeffries (i originalversionen känd som Box, medlem av Alpha Flight) och scenen där Legacy förhör Kitty Pryde har bra mycket mer charm än något som dök upp i del 1 (och då var del 1 ändå inte direkt dålig, bara bitvis lite intetsägande).

Naturligtvis avslöjar Carey mer och mer om Age of X-universat – här får vi t ex en första glimt av Professor X, i en allt annat än behaglig situation… och ett möte i Magneto/Dangers mutantfängelse verkar antyda att det hela Age of X kanske inte kan avskrivas som en simpel ”alternativ verklighet”, då det verkar finnas någon slags koppling mellan det här universat och det ”normala” Marvel-universat. Och å sin sida har Basilisk/Cyclops funderat ut att det verkar ligga något mer än simpel förstörelselusta bakom människornas ständiga attacker mot Fortress X. Det blir mer och mer tydligt att Carey också smyger in en snitsig liten deckarintrig i sitt Age of X-spektakel.

Del 2 av Age of X snålar inte heller med fajterna. Numret avslutas med en skön flyktscen från mutantfängelset där Legacy till slut hamnar ur askan i elden – fartiga (men ändå rätt traditionella) rutkompositioner höjer tempot, och slutrutan lovar gott för del 3 som kommer nästa månad. Age of X smakar mer!

Manus: Mike Carey
Illustration: Steve Kurth
Tusch: Allen Martinez
Färgläggning: Brian Reber
Förlag: Marvel
Betyg: 4-/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...