Nyheter och tips

Svart tomtebloss

torsdag 2 juni, kl 06:16 av 3 kommentarer

svart-tomteblossÄven om sommarhettan stundom varit tryckade har inte Shazam tagit semester. Jag utlovade för några veckor sedan recensioner av en del av de serier som släpptes i samband med Spx, av det har det inte blivit så mycket för det har kommit annat emellan men de kommer. Epix släppte i samband med Spx den underbara Svart tomtebloss av Fabien Vehlmann och tecknarduon Kerascöet, på Epix blogg står att det är svårt att beskriva Svart tomtebloss med ord och göra den någon som helst rättvisa. Det är en gåtfull antisaga som smälter samman en prinsessrosa flickvärld och gothsvart splatter till en tjusande mardröm om naiv godhet och fegt medlöperi, om grymt svek och dubbelmoral, om kalla själar och slocknande liv. En kuslig satir som fängslar med skönhet och lockar med fasa. Jag recenserade den tyska utgåvan för att ett och ett halvt år sedan och skrev bland annat ”De söta teckningarna bildar en skarp kontrast till det grymma innehållet. Naturen är grym mot de små, som sin tur är grymma mot varandra och andra varelser. Förutom obehaget med den lilla tjejen som dött ute i skogen och inte hittas är det just lättheten i hur övergrepp begås och obetänksamheten inför följderna som lämnar en känsla av äckel och olust efter sig. Figurerna agerar utifrån ett barns perspektiv, allt är en lek och ingen bryr sig om eller inser konsekvenserna av leken. Ja, nästan alla, vissa förstår och det gör det egentligen bara ännu olustigare”, betyget blev 4/5. Carl-Michael Edenborg har hyllat den i Aftonbladet och även Simon säger gillade den. Svart tomtebloss kan inte beställas via nätbokhandeln men väl via Epix eller Staffars Serier, detta på grund av att Horst inlett en episk strid, se Epix-länken för mer info. Deja vú? Hur som haver, köp albumet!

Kommentarer

  1. Tengil says:

    Inlägget får mina tankar att driva mot Svart Lucia med Tova Magnusson och Figge Norling från 1992. Vet inte riktigt om det är bra…

  2. […] som har läst: Shazam, Simon säger, Världens bästa bok Av Maria kl. 14:56 i Recensioner | Taggar: sagor, […]

  3. […] med manus av Hubert och teckningar av den franska duon Kerascöet. Av duon finns sedan tidigare Svart tomtebloss på svenska och på engelska finns två samlingar av Miss Don’t Touch Me. Skönheten utspelar […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...