Recensioner

Rodd Racer

söndag 7 augusti, kl 21:04 av 1 kommentar

rodd-racerToby Cypress Rodd Racer är ett släpp som gör mig glad att serier finns digitalt annars hade det varit bökigt att få tag på den. Cypress har tidigare gjort serier som The Tourist och Killing Girl och några till. Jag har inte läst något av honom tidigare men när jag stötte på en artikel med omslaget och lite sidor ur Rodd Racer var peppen rejäl. Rodd Racer handlar om racingföraren med samma ”namn”. Han tävlar i en racingcirkus med höga dödstal, serien inleds med en återblick på legender som omkommit och hur det gått till. Den största tävlingen är Thunder Valley Rally, en vinst innebär både pengar och ära åt den som vinner detta det hårdaste loppet av alla. Rodd Racer har inte bara loppet att oroa sig över utan han hotas av den asiatiske gangstern Sidd som styr staden från sin djonk och som Rodd Racer är skyldig pengar. Den fruktade Drag’on är Sidds hjälpreda, lika dödlig på som utanför racingen. Rodd Racer misstänker även att Sidd låg bakom hans mentor, Blakeys, död i dennes sista tävling. Nu gäller det att satsa allt i årets Thunder Alley Rally och hoppas att både han själv och tjejen, Susie, överlever.

Rodd Racer är riktigt snygg med teckningar som ibland är skissartade och ibland riktigt snyggt tuschade och ofta både och, stilen känns retro. Med seriens 50-talsracers och staden som inspirerats av Fritz Langs stumfilmsklassiker Metropolis är det ögongodis med de snygga omslagen mellan de olika kapitlen som en självklar höjdpunkt med en fantastisk färgläggning. En annan parallell med Metropolis är att det visuella övertrumfar handlingen som inte är så originell men det funkar fint med Rodd Racers kamp för sig och tjejen, en suverän mekaniker, och det är onekligen fartfyllt hela tiden och det infinner sig en viss spänning under det intensiva racet och drama finns det även i slutet. Ytterligare en styrka med teckningarna är just att Cypress lyckas göra racet fartfyllt trots att just fart är en av de svåraste sakerna att skildra i serieform. Sammanfattningsvis en visuell fest med hyfsad intrig. Rodd Racer klockar in på 81 sidor och finns för 28 välinvesterade pix på Comixology. Om du gillar den så kolla även in Toby Cypress läckert färglagda webserie Kursk.

Illustration: Toby Cypress
Förlag: Image
Betyg: 4-/5

Kommentarer

  1. Johan says:

    Någon mer än jag som kommer att tänka på Speed Racer apropå namnet Rodd Racer..? Låter i alla fall som en intressant serie och jag ska nog kolla in den närmare vid tillfälle.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...