Recensioner

Stormwatch #1

onsdag 7 september, kl 23:06 av 4 kommentarer

52stormwatch1Jag har personligen inte haft särskilt starka åsikter om DCnU (läser ju inte särskilt mycket DC-serier utöver Green Lantern, och har inte läst något sedan Blackest Night tog slut), men när jag såg att Stormwatch skulle få göra comeback, och nu som en integrerad del i det vanliga DC-universat, så pirrade det till. Warren Ellis Stormwatch från sent 90-tal är en av mina favoritserier, och jag har samlat på mig alla WildStorm-serier som författats av Ellis. För den som inte har koll på det sedan innan så gjorde han sig känd som författare av StormWatch (ja, det var med stort W på den tiden), som senare vidareutvecklades till The Authority. Jag kommer att återkomma till Ellis, WildStorm och framförallt The Authority framöver, men kan i alla fall säga nu att det mesta är riktigt bra grejer. För att kort sammanfatta Stormwatch som koncept så kan man säga att de är en global säkerhetspolis med superkrafter, men som inte kallar sig superhjältar, och i och med heller inte behöver (eller vill) bete sig som sådana.

I första numret av nya Stormwatch, som författas av Paul Cornell, så får vi återigen bekanta oss med välbekanta WildStorm-karaktärer som Engineer, Jack Hawksmoor, Apollo, Jenny Quantum och Midnighter (alla skapade av Ellis), och tillsammans med dem finner vi nykomlingarna Adam One (som möjligtvis är den första mannen på jorden), Projectionist (i konstant kontakt med all information på Internet) och Harry Tanner a.k.a. The Eminence of Blades (som är bra på att fäktas). Som en stor grön joker i leken, eller som grädde på allt mos kanske, så har vi även den klassiska DC-hjälten Martian Manhunter som gett sig i lag med Stormwatch. Ett minst sagt intressant gäng.

apolloHandling: Det händer något väldigt mystiskt med månen, och Stormwatch försöker ta reda på vad, och varför. Medan Jenny Quantum och Adam letar efter en gigantisk artefakt i Himalaya (som ska ha någon koppling till månen) så söker Jack Hawksmoor, Projectionist och Martian Manhunter upp en motvillig Apollo med hopp om att kunna rekrytera någon med krafter i nivå med Supermans. Parallellt med detta så undersöker Harry Tanner själva månen, och möts av en minst sagt stor överraskning…

Det bra: Det känns direkt att Paul Cornell måste ha gillat vad Warren Ellis gjorde med Stormwatch och The Authority. Atmosfären och stilen, som ofta kallats för widescreen comics, känns i princip identisk, där vi har Stormwatch som en självutnämnd och hemlighetsfull beskyddare av mänskligheten samtidigt som jorden hotas av ett okänt, gigantiskt och till synes övermäktigt hot. Temat med global kris och mer eller mindre motvilliga superhjältar som munhuggs känns även den väldigt bekant, och för min del så är det bekant på ett bra sätt. Både de nya och gamla karaktärerna känns intressanta, och det känns spännande att de har tagit med Martian Manhunter som verkligen är ett oskrivet blad i det här sammanhanget. Överlag så känner jag att Stormwatch har stor potential, både med handlingen och de karaktärer som Cornell plockat ut. Stormwatch ska i min värld vara en en mörk, smart och cool titel med stora perspektiv, och jag tycker att det börjar bra.

Tecknaren Miguel Sepulveda, som för mig är helt okänd, står för både illustration och tusch, och han har en stil som oftast är väldigt krispig och extremt detaljerad samtidigt som att den ibland kan kännas lite stel. Överlag så gör han dock ett riktigt bra jobb här.

Det mindre bra: Nu har ju jag själv väldigt bra koll på alla de gamla Stormwatch-karaktärerna och hur den organisationen fungerat tidigare, men jag kan tänka mig att en del kan tycka att det blir rätt mycket på en gång i det här numret. Flera av karaktärerna introduceras i stort sett bara med namn, och det kanske kan vara lite klurigt att förstå exakt vem som är vem och vad de kan göra. Det lär dock förhoppningsvis klarna framöver.

Stormwatch tar vid direkt efter händelserna i nya Superman #1, och i sig är det ju inget som helst fel i det. Nu är det dock så att första numret av Superman inte kommer förrän om cirka två veckor, så exakt vad som hänt innan vi får kliva in i handlingen känns lite luddigt.

Sammanfattning: Stormwatch lyckas – nästan helt otippat – att fånga en bra bit av den atmosfär som Warren Ellis etablerade i sina WildStorm-titlar, och det ska bli spännande att se hur (eller om) Stormwatch integreras med de “vanliga” DC-titlarna. En positiv överraskning, och jag vill läsa mer med en gång!

Manus: Paul Cornell
Illustration: Miguel Sepulveda
Förlag: DC
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. obin says:

    Jag är helt ny i Stormwatch-lägret och jag blev inte alls särkilg hänförd av den. Den kändes mest tråkig av nån anledning… dock kanske jag är för färgad av Dan Abnetts verk i Marvel och trodde på en sån brillians på en gång hehe.

  2. Jonas says:

    Kan mycket väl vara så att den funkar bäst för oss som är bekanta med karaktärerna sedan tidigare. Rent berättarmässigt så kan det nog också bli så att Stormwatch kommer att skilja sig rätt mycket från övriga trikåserier från DC (iaf av detta nummer att döma). Stormwatch har tidigare alltid handlat mer om globala, politiska och interna konflikter snarare än superhjältar och skurkar som slåss.

  3. […] börjar släppas så måste jag säga att jag blivit mer peppad. Jag gillade ju som ni kanske minns första numret av nya Stormwatch (mycket tack vare att det kändes rätt mycket som gamla Stormwatch), så jag bestämde för att […]

  4. […] framöver med lite mer samlade utlåtanden. Vi börjar med Stormwatch #2 & 3. Jag gav ju Stormwatch #1 en 4 i betyg, något jag nog skulle vilja dra ner till en 3:a efter att ha läst serien ett par […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...