Recensioner

Viktor Kasparsson 1: Skräckens ängel

tisdag 25 oktober, kl 20:30 av 4 kommentarer

skrackens-angel-kasparsson-1I de sista skälvande dagarna av 2010 släppte Albumförlaget Dennis Gustafssons debut Viktor Kasparssons Makabra Mysterier och det var en debut som verkligen gav mersmak. Debuten bestod av fyra kortare historier och jag skrev då att jag gärna ville läsa något längre av Dennis Gustafsson. Det är bara att konstatera att jag blivit bönhörd eftersom Skräckens ängel är en historia som klockar in på fina 77 sidor i stort fint format. I Skräckens ängel berättas om hur Viktor Kasparsson först kom i kontakt med det ockulta och vad som ledde in honom på detektivbanan. Smakprov finns på Albumförlagets hemsida.

I Skräckens ängel möter man en ung Viktor Kasparsson som arbetar som assistent åt en känd fotograf i Hälsingborg. Han skickar Kasparsson på ett uppdrag för att ta flygfoton med hjälp av ett plan i byn Svartmåla. I Svartmåla oroar sig prästen och en spåkvinna över att onda makter driver spel i bygden. Via en kuslig väg kommer Kasparsson fram till flygaren Heinrich Rygel och dennes dotter Emma Rygel. Heinrich sitter numera i rullstol och det är Emma som numer flyger planet. Kasparsson och Emma fattar snabbt tyckte för varandra. Kärleken är tyvärr inte det enda som spirar i Svartmåla utan ondskan frodas och när de framkallar fotografier från flygningen ser den en eldsvåda och när de kommer till det brinnande huset gör de en makaber upptäckt, samtidigt visar Heinrich sin mörka sida. Allt beroende på en uråldrig ondska som hamnat i Svartmåla.

Omslaget till Skräckens ängel är suveränt snyggt och Gustafssons teckningar inuti boken håller även de hög klass. Det är en förbättring jämfört med teckningarna i första albumet och då var de bra redan där. Skräckens ängel utspelar sig en höst och Gustafsson maximerar verkligen användningen av höstens vackra färger vilka den mörka historien kontrasterar mot. Lika förtjust som jag är i teckningarna är jag i handlingen. Skräckens ängel lyckas till skillnad mot de flesta skräckserier jag läst vara skrämmande. Det börjar redan på vägen mot Svartmåla och ankomsten till Rygels hus. Spänningen hålls vid liv ända till slutet och på vägen finns ytterligare några riktigt spännande partier. Det hela får extra nerv av kärlekshistorien mellan Kasparsson och Emma, man vill verkligen att det ska gå bra för dem. Spännande, läskigt, tragiskt och vackert sammanfattar albumet bra. Jag ser fram emot att få läsa mer om Viktor Kasparsson för Skräckens ängel är en av de absolut bästa svenska serier jag läst. Läs och njut!

Illustration: Dennis Gustafsson
Förlag: Albumförlaget
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. Micke says:

    Ooooh, spännande! Den här ska jag lägga vantarna på, tack och bock!

  2. thimmi says:

    Var sjukt nära att införskaffa denna idag. Men så fick jag upp ögonen för en annan svensk ockultplingande serie. Nämligen theos ockulta kurositeter – mumiens blod. Av ola skogäng. Får bli kasparsson nästa gång

  3. […] fin skildring av syskonskap gör Hungerhuset till den bästa svenska serien i år tillsammans med Viktor Kasparsson: Skräckens ängel och Mats kamp. Manus: C/M EdenborgIllustration: Loka KanarpFörlag: Kolik förlagBetyg: […]

  4. […] Gustafssons förra album Skräckens ängel belönades med en Shazam Award för bästa album i början av året. Helt välförtjänt enligt […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...