Recensioner

American Vampire. Survival of the Fittest #1-5

söndag 4 december, kl 21:21 av 2 kommentarer

American-Vampire-Survival-of-the-Fittest_Full_5Jag recenserade första numret av American Vampire: Survival of the Fittest för ett halvår sedan. Jag var inte direkt översvallande men nu när jag läst hela serien så blir omdömet betydligt bättre. American Vampire är skapad av Scott Snyder och i första arcen stod skräcknestorn Stephen King för Skinner Sweets originhistoria, titeln American Vampire kommer av att Skinner Sweet är den första i den amerikanska varianten av vampyrer. En jobbig variant eftersom de amerikanska vampyrerna tål sol. Jag har läst de första fem nummerna av huvudserien American Vampire och håller med om Henriks omdöme. Men åter till spinoffen American Vampire: Survival of the Fittest.

Serien utspelar sig 1941 och handlar om Felicia Book, dotter till James Book och Abilena Carmino. James Book hade tidigare fångat Skinner Sweet och som hämnd infekterade senare Skinner Sweet honom med vampyrblod, smittan överfördes sedan till Felicia Book eftersom Abilena Carmino, James Books guddotter och fru krävde att han skulle göra henne gravid innan hon dödade honom eftersom han fått allt svårare att kontrollera sina vampyrimpulser. Alltså, nasty på flera sätt. Felicia Book får i uppdrag att tillsammans med Cash McCogan åka till Rumänien och frita en vetenskapsman som deras organisation VMS, Vasalls of the Morningstar, tror har funnit ett botemedel mot vampyrism. Han hålls av nazisterna i en borg i Karpaterna. Cash McCoogan har ett eget skäl att åka då hans son är infekterad av smittan. Så de beger sig till Rumänien där inte bara vanliga nazister väntar på dem…

American Vampire Survival of the Fittest 3Jag hade egentligen tänkt vänta på samlingen men har inte hittat när den ges ut så det blev även resterande nummer digitalt. Första numret tyckte jag var lite segt och en omläsning ändrar inte på det men eftersom jag läst de fem första numren av huvudserien har jag mer bakgrund och det underlättar och förbättrar läsupplevelsen. Redan i andra numret så lyfter dock serien, numret inleds med en drömscen där Felicia Book attackeras av Skinner Sweet och sedan kickar serien igång på allvar med en dramatisk ankomst till Rumänien och en riktigt fet och överraskande avslutning. Scott Snyder visar vilken bra manusförfattare han är genom att få till en bra blandning av action, spänning och skräck utan en död sekund efter första numret. Släng in lite gammal mytologi och resultatet blir snorbra. Serien tar också en rad oväntade vändningar och jag gillar verkligen att bli överraskad, jag trodde inledningsvis att det här skulle vara en ganska rak historia men hade tack och lov fel. Lite romantik på det och jag saknar ingenting.

Sean Murphys teckningar är en fröjd med en hel del snygga bildlösningar och effekter och bra fart i actionsekvenserna. Jag gillar också hur han tecknat de karpatiska vampyrerna. Överhuvudtaget gillar jag verkligen hans teckningsstil. Dave Stewarts färgläggning är på pricken i alla nummer och lyfter berättelsen ytterligare. Ett väldigt bra teamwork och resultatet är en av de bättre äventyrsserier jag läst de sista åren. Jag hoppas verkligen på en fortsättning framöver och kommer definitivt att läsa mer av huvudserien. Men i nuläget håller jag American Vampire: Survival of the Fittest högre.

Manus: Scott Snyder
Illustration: Sean Murphy
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: DC Vertigo
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. […] intensiv berättelse som är svår att släppa. American Vampire var bra men det var spinoffen American Vampire: Survival of the Fittest som var riktigt bra och blandande mystik, action och andra världskriget. En spin-off jag gärna […]

  2. Surfside Concepts Inc

    American Vampire. Survival of the Fittest #1-5 « Shazam.se

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...