Recensioner

FF vol.2

fredag 4 maj, kl 00:37 av 2 kommentarer

FF_9-674x1024 (1)Eftersom jag alltid varit en stor fan av Fantastic Four ser jag det som min uppgift att recensera denna serie, eller dessa serier, så mycket jag kan. Tänkte fortsätta efter Johan med volymen som kallas FF vol.2 i trade och samlar FF #6-11.

I de första två numren färdas vi 100 000 år tillbaka i tiden där vi träffar Supreme Intelligence, den utomjordiska rasen Krees egen kollektiva hjärncentral, när han varseblir att Krees genetiska experiment med allehanda galaktiska raser kommer att gå åt pipsvängen. I sin iver att utrota hotet samt trygga sin egen framtida vidtar han minst sagt drastiska åtgärder. Vi får också följa kung Black Bolts återkomst efter hans förväntade död i kampen med tokmutanten Vulcan (mästerligt skildrat av radarparet Abnett & Lanning i War of Kings). Allt detta uppfyller en urgammal profetia om den tyste konungen och hans fem drottningar samt deras önskan att överta vår jord som Jonathan Hickman introducerade redan i Fantastic Four #577.

Resterande fyra nummer tar oss till nutid och kampen mellan FF och de återstående alternativa Reed Richards och deras olika allierade. Svek och förräderi  bland superskurkarna i FF:s led och Inhumans inhopp som tredje part tvingar vår Reed, hans far Nathaniel samt Spider-Man till ställen där de måste vara. Och vad är det för ruskulösa rymdskepp som svävar över Manhattan?

Hickman har full koll på sin episka berättelse om Marvels första familj och han kryddar den med  härlig rymdopera på gammalt välkänt Fantastic Four-manér. Om man inte följt Fantastic Four av Hickman från #570-588 och vidare i Future Foundation missar man mycket av det intrikata pussel han har lagt och fortfarande lägger sedan sitt första nummer. Detta är för mig en modern klassiker som ingen får missa. Börja för guds skull inte läsa den här volymen! Det blir som att hoppa in i en mittsäsong av Lost och försöka lösa trådar manusförfattare tappat för länge sen. Förutom att du guidas av mästaren Hickman. Jag kunde inte föreställa mig att hans Fantastic Four skulle kunna konkurera med Lee/Kirby och Byrne men så är fallet.

Finns det inget negativt att säga då? I sex nummer får vi tre olika tecknare som var för sig är bra men helhetsintrycket haltar. Detta gäller hela Hickmans run och har blivit vanligt förekommande i hela Marvels utgivning förmodligen beroende på tuffare deadlines. Den händer nästan aldrig numera att Marvel haltar med utgivningsdatum vilket ibland kan vara fallet när man använder sig av samma tecknare men det hade varit trevligt med en tecknare. Epting är en favorit efter att ha tuggat fantastisk Captain America men Kitsons stil funkar också bra. Tocchini däremot känns oftast bra förutom att alla karaktärers ansikten ser ut som om de har fått eller kommer att få en rejäl käftsmäll.

Efter denna volym får vi dubbla titlar, Fantastic Four och FF, och jag tänker börja recensera dessa inom kort. Om du har idétorka i serietarmen tveka inte att införskaffa hela Fantastic Four med Hickman. Du kommer inte bli besviken!

Manus: Jonathan Hickman
Illustration: Greg Tocchini, Steve Epting, Barry Kitson
Färgläggning: Paul Mounts
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. Jonas D says:

    Men nu blev jag apsugen på att äntligen läsa hela Hickmans epos. Jag har gått och Omnibus-väntat på denna rackare lääänge. Hoppas fortfarande på någon form av Oversize-format. Secret Warrors dyker ju upp som Omnibus nu i sommar så jag håller tummarna på ett julsläpp för FF.

  2. Andreas says:

    Secret Warriors-omnibusen är ett måste. Slutade läsa efter 16 nummer eftersom jag såg att de skulle ge ut en omnibus. De senaste Fantastic Four #605 och FF #17 är något av det bästa jag läst sedan Guardians of The Galaxy och Captain America – Winter Soldier.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...