Film /Recensioner

The Dark Knight Rises

tisdag 24 juli, kl 11:50 av 8 kommentarer

darkknightrisesIdag är det äntligen dags för Sverigepremiären av Christpher Nolans tredje och sista Batman-film, The Dark Knight Rises. Förväntningarna och peppen inför denna film har varit höga men fick sig en ordentlig törn i förra veckan på grund av vansinnesdådet i Denver, Colorado. Verkligen stor tragedi.

Jag såg The Dark Knight Rises igår och efter två timmar och 45 minuter kom jag ut ur biomörkret med ett stort leende på läpparna. Cristopher Nolan har gjort det igen och levererat ett mästerverk och en värdig avslutning på sin Batman-trilogi. Mina tidigare betänktsamheter angående hurvidare Bane skulle funka som filmens huvudskurk visade sig vara ogrundade. Tom Hardy gör ett fantastiskt jobb i rollen som Bane.

Handlingen i The Dark Knight Rises utspelar sig åtta år efter händelserna i The Dark Knight som ju slutade med att Batman tog på sig skulden för Harvey Dent/Two-Faces (Aaron Eckhart) död. Under åren som följer rensar polischef Gordon (Gary Oldman) och Gotham polisen upp i stan, vilket gör att Bruce Wayne bestämmer sig för att hänga undan manteln och masken för gott. Men när en brutal och hänsynslös legosoldator och terrorist endast känd som Bane dyker upp i Gotham inser Bruce Wayne att Gotham återigen behöver Batman.

tom-hardy-christian-bale-the-dark-knight-rises1-616x461Batman-konessören känner nog igen en del av premissen här från Frank Millers klassiska The Dark Knight Returns där en åldrad Batman åter tar på sig manteln och masken ännu en gång. Serieinfluenserna i The Dark Knight Rises är tydliga och det märks att Nolan, förutom The Dark Knight Returns, sneglat extra mycket på story arcsen Knightfall och No Man’s Land. Dessutom blev jag lite förvånad över hur pass trogen Nolan har varit Banes ursprungshistoria. Visst, vissa ändringar och nya element har lagts till karaktären men på det stora hela så så är det mycket som känns igen från serierna.

Nolans drag att dessutom kasta in Selina Kyle/Catwoman (Anne Hathaway) i filmen funkar förvånansvärt bra. Kemin mellan Christian Bale och Anne Hathaway i deras scener tillsammans (både med och utan kostym) är fantastisk och Hathaway tycker jag är spot-on i sin tolkning av Catwoman. Mycket bättre än Michelle Pfeiffer var.

The Dark Knight Rises är en riktigt mörk men samtidigt fantastisk avslutning på Nolans Batman-trilogi och det är härligt att se hur Nolan lyckats knyta samman säcken här. Slutet kanske inte kommer att falla i smaken, inte minst då Nolan lämnar det hyffsat öppet, men jag tycker att det funkar alldeles utmärkt.

Betyg: 5 av 5/5

Kommentarer

 1. obin says:

  Ska se den om två timmar. Är riktigt peppad. Dock även lite orolog för att jag hört att första halvan är bombarderad av en massa spretig story som förvirrar tittaren. Är detta någonting som du uppmärksammade?

 2. obin says:

  Ockej, sett den nu och jag kan bara säga att… goddamn that ending!

 3. Jimmy w says:

  Jag var rätt besviken faktiskt. Första halvan var lite träig men det blev bättre mot slutet. Tyvärr kryllade det av logiska luckor som jag hängde upp mig på (ska dock inte peka ut dem då det kan spoila för de som inte sett filmen). Slutet kändes rätt givet och lite publikfriande.

 4. Saito says:

  Tyckte detta var en av de bästa filmer jag sett. Förstår inte alls kritiken.

 5. […] därmed främst till de som redan sett filmen. Handling och så har ju Johan redan gått igenom i sin recension av filmen, så det hoppar vi över här. Det här blir nog egentligen inte så mycket recension, utan snarare […]

 6. DK says:

  Om man vill läsa Spawn ifrån där serien tog slut i Sverige, vad köper man då?
  Tjocka samlingsvolymer är gött.

 7. Jonas says:

  @DK – Om du bor i närheten av någon seriebutik så bör de ha samlingsvolymer av Spawn. Annars så kan du beställa från t ex Adlibris.

 8. Rikard says:

  Magnifik avslutning på trilogin och definitivt en femma.

  Det var nog första gången som jag direkt efter slutet ville se om en film direkt.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...