Recensioner

Glory Volume 1: The Once and Future Destroyer

fredag 12 oktober, kl 12:12 av 2 kommentarer

glory1tpbRob Liefeld är ett av de mest omdiskuterade namnen inom amerikanska mainstreamserier tack vare/på grund av sina bastanta karaktärer. Inte tjocka utan löjligt muskulösa. Liefeld verkar länge har varit bespottad men får nog anses ha gjort comeback rejält med uppdrag för DC (som jag iofs har för mig att han hoppat av) och så relanseringen av några av hans 90-tals titlar på Image. Dels Prophet som jag redan skrivit om och så Glory då. Joe Keatinge (Hell Yeah) står för manus och Ross Campbell (Shadoweyes) för teckningarna. Glory är en utomjording även om hon ser ut som en människa, en väldigt stor och stark människa ska sägas. Hon föddes för att mäkla fred mellan två krigande raser och det blev fred. Men 500 år gammal har Glory behövt kriga själv sedan kriget brutit ut på nytt. Hon har återvänt till jorden, som hon ser som sitt andra hem, men hon är svårt skadad. Samtidigt har den unga Riley som drömt om Glory hela sin uppväxt efter ett omfattande letande hittat Glory och till sin förvåning är hon väntad. ”Glädjen” blir dock kortvarig då gamla fiender närmar sig och vad vill Glory?

Det jag gillar mest med Glory är att det är tre kvinnliga hjältinnor förutom ett hjältemonster av oklart, antagligen honkön. Till skillnad från Marvel, DC med fleras kvinnliga hjältinnor med sina stora bröst och i övrigt slanka kroppar ser Glory ut som den krigare hon är vilket är skönt som omväxling. Det enda manliga hjälteinslaget i Glory är en grånad skarpskytt. I stora delar känns Glory som en splatterserie, de fantasifulla rymdmonster som anfaller Glory och gänget slaktas och kroppsvätskor flyger över sidorna. Men serien får ett större djup genom att det oklart vad Glorys motiv är och vad framtiden bär i sitt sköte för de inblandade liksom ett par andra detaljer som jag inte vill spoila. Det är flera hopp i tiden men det förstör inte rytmen i serien även om jag tycker att den blir lite rörig. Detta vägs till viss del upp av lite twists i handlingen. Jag gillar såväl Keatings manus som Campbells teckningar men jag är överlag inte så förtjust i rymdhoppande, monster och splatter och det är nog därför Glory trots bra hantverk inte lyfter för mig. Om du till skillnad från mig gillar det så är nog Glory något du ska läsa. Men jag hoppar nog fortsättningen, det finns många andra serier jag hellre lägger tid och pengar på.

Manus: Joe Keatinge
Illustration: Ross Campbell
Förlag: Image
Betyg: 3/5

Kommentarer

  1. Momiji says:

    Jag har haft ögonen på Glory ett tag. Som du gillar jag inte splatter, men jag ska nog ändå läsa första volymen, för det låter på din recension som om jag åtminstone skulle gilla vissa aspekter av den. Och även om Liefeld är en pajas har han ju faktiskt skapat åtminstone en eller ett par av mina favvo-hjältar.

  2. Rikard says:

    Den är värd att läsa. Dessutom består splattret som sagt nästan uteslutande av rymdmonster som massakreras 😉

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...