General Reginald Fortean presenterar stolt arméns nya supersoldatprogram Echelon inför en hänförd publik när Betty Ross alter ego Red She-Hulk störtar in och saboterar uppvisningen. Captain America och hans Avengers tar upp jakten med hjälp av pappa Thaddeus Ross (alias Red Hulk) kollega androiden X-51, mer känd som Aaron Stack eller bara Machine Man.
Machine Man upptäcker snart att bakgrunden till Bettys attack mot Echelon har en djupare anledning än att hon bara är ytterligare en Hulk som hatar general Fortean. Red She-Hulk stötte på en hemlig bas i djungeln tillhörande S.H.I.E.L.D. – och då snackar vi inte Nick Fury, utan det ockulta brödraskapet S.H.I.E.L.D. med anor från faraonernas Egypten. Supergeniet Nikola Tesla dyker också upp som grädde på moset. Detta ledde Betty i sin tur till en autistisk flicka vid namn Eleanor. Flickan fungerar som en länk med en så kallad Terranometer som kan förutse framtiden.
Den framtiden Betty Ross får se ser allt annat än ljus ut och därför är hon fast besluten att stoppa general Fortean och Echelon innan hela skithuset går upp i lågor.
I och med det här numret byter gamla Hulk-titeln huvudrollsinnehavare och förvandlas också till en del av Marvel NOW! Man behåller numrering och författaren Jeff Parker och därmed får vi på köpet pappa Ross kombattant general Fortean och androiden Machine Man. Carlo Pagulayan som är van Hulk-tecknare från Planet Hulk-epoken gör ett utmärkt arbete tillsammans med Wellinton Alves (Nova). Red Hulk svansar nu runt som ledare för de nya Thunderbolts tillsammans med Elektra, Punisher, Deadpool och Venom och även om jag saknar Parkers pappa Hulk är jag inte missnöjd med dotter Hulk.
Det är lite svårt att få grepp om personen bakom vår röda amazon. Parkers porträtt av Betty visar en kvinna som fruktar att förvandlas till en hjärndöd best vilket var maken Bruce Banners öde under så lång tid. Under äventyrets gång tappar Betty också kontrollen och hulkar ut totalt vilket gör henne ännu mer sårbar. Dock blir allt väldigt pratigt och kyligt. Jag vet inte om det beror på Machine Mans närvaro men ibland undrar jag också vem som egentligen är sagans hjälte. Den värme som saknas i bilden av Betty kompenseras av Parkers perfekta Machine Man.
En trevlig detalj i historien är bekantskapen med Jonathan Hickman och Dustin Weavers S.H.I.E.L.D.. Seriens goda recensioner här på Shazam och min vördnad för allt som Hickman gör kräver en djupdykning från min sida.
P.S. Machine Man är en trevlig men ack så outnyttjad figur i Marvels universum. Han dök först upp i tidningen 2001: A Space Odyssey som var inspirerad av Arthur C. Clarkes bok och Stanley Kubricks film med samma namn under ledning av ingen mindre än Jack Kirby. Machine Man är den siste överlevande roboten i X-serien, skapad av Dr. Abel Stack och uppfostrad som hans son.
Jack Kirby fortsatte skriva och rita Machine Man i hans egen tidning 1978 ända tills nedläggningen nio nummer senare. Handlingen gick ut på att vår android skulle hämnas sin faders död som orsakades av militären. Han dök därefter upp i Incredible Hulk #235-237, nu i arméns tjänst, och fick tillbaka sin egen tidning 1979 som kom ut med ytterligare tio nummer.
Miniserien Machine Man från 1984-85 med Tom DeFalco, Herb Trimpe samt Barry Windsor-Smith är en riktig höjdare och 12 nummer av tidningen X-51 kom också ut 1999-2000.
Machine Mans ursprung samt första egna serie har mig veterligen aldrig kommit ut i samlad form vilket är förbryllande med tanke på att det är Jack Kirby som ligger bakom. Marvel förlorade rättigheterna till 2001: A Space Odyssey så kanske beror det på detta men jag hoppas att tiden inte är förbi för vår android i nytryck.
Illustration: Carlo Pagulayan & Wellinton Alves
Färgläggning: Val Staples
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3+/5
Håller med om att man alltid vill se mer Machine Man! Kan verkligen rekommendera Kirbys ”2001”, en ofta förbisedd del av kungens 70-talsproduktion som är sprängfylld med så många idéer och märkliga infall i varje nummer att det för en ”vanlig” författare tagit ett år att introducera lika mycket tankegods.