iPad /Recensioner

Battlepug Vol.1: Blood and Drool

söndag 14 juli, kl 23:41 av 0 kommentarer

Battlepug_by_Miketron2000Den ena brukar ju leda till det andra. Medan jag filade på min Revival-recension råkade jag snöa in på vad tecknaren Mike Norton gjort förutom att hjälpa Jamie McKelvie med Young Avengers. Till min glädje upptäckte jag då hans webbserie Battlepug som jag genast satte tänderna i efter ett besök på nätet.

Battlepug började som ett exklusivt tröjtryck till den utmärkta seriebloggen ifanboy.com 2009. Mike Norton levererade en bild som doftar LP-omslag från 1980-talets monsterrockare alternativt SF-antologin Heavy Metal: En Conanfigur ridandes på en gigantisk mops.

I februari 2011 dök så Battlepug upp som webbserie skriven och ritad av Mike Norton själv och resten är historia. Första volymen gavs ut i tryck av Dark Horse Comics och Mike Norton vann en Eisner Award för bästa digitala serie 2012.

batpug1p5

För länge sedan, långt borta i ett luxuöst sovrum utan dörrar i det högsta tornet i staden. Den vackert tatuerade Moll berättar en godnattsaga i bara mässingen för sina två talande hundar: mopsen Mingo och franska bulldogen Colfax. En saga om ”Krigaren”, vars folk slaktades av en gigantisk säl (!?) under överinseende av mystisk trollkarl ridande på en tiger. I sin jakt på hämnd träffar Krigaren den galne gamle enstöringen Scrabbly (eller kanske Scribbly, det är i alla fall de två orden han använder flitigast) samt den trofaste jättemopsen Battlepug och tillsammans ger de sig ut för att skipa rättvisa.

Om man jämför Battlepug med Nortons Revival eller Young Avengers ser man hur skickligt han behärskar de olika genrernas krav, fantasy, skräck eller superhjältar, utan att tappa sin egen röst eller fingertoppskänsla. Mike Norton presenterar i Battlepug en rolig och kärleksfull parodi med alla sköna klichéer på ett pärlband: Den ensamme hämnaren, barbaren, hans tjänare och det trofasta djuret. Det är underhållande, spännande och snyggt och framförallt mycket roligt.

battlepug-cover-1341266741

Jag började läsa hela volym 1 i digital form och jag måste säga att det funkar utmärkt. På hemsidan är utgivningstakten sedan februari 2011 en sida i veckan som alltid avslutas med en skön cliffhanger eller punchline.

I augusti ger Dark Horse Comics ut andra året, Battlepug Vol.2: This Savage Bone, för dig som vill läsa den i inbundet format. Själv läser jag hellre en bra webbserie med en ny sida varje vecka och dessutom gratis och lagligt i det media den skapades för: battlepug.com. Rekommenderas varmt!

Manus: Mike Norton
Illustration: Mike Norton
Färgläggning: Allen Passalaqua
Förlag: Dark Horse Comics eller battlepug.com
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...