iPad /Recensioner

The Wake: Part One

måndag 3 februari, kl 21:59 av 2 kommentarer

WKE_Cv1_SOLICIT_DAtt lyckas med konststycket att läsa alla nya intressanta serier som kommer ut under ett och samma år är för min del helt dödfött. Tiden är tyvärr inte oändlig och högen med oläst växer sig obarmhärtigt högre och högre. Efter en välbehövlig julvila har jag äntligen lyckats läsa ikapp mycket av förra årets utgåvor så den här veckan blir det ett axplock av serier som förmodligen hade hamnat i min årskrönika om tiden räckt till. Först ut är The Wake.

Rickard recenserade lyriskt förstanumret redan i juni och #1-5 av denna miniserie i tio delar från Vertigo finns nu att införskaffa för en billig penning i digital form hos comixology. När den kommer ut i trade eller inbundet format är en gåta men jag insisterar på att ni slutar vänta och skaffar den digitalt så fort det bara går. Den är nämligen hysteriskt bra!

Redan från början cementerar Scott Snyder och Sean Murphy en olycksbådande stämning med sin läskiga undervattensmonster-serie. Det är lätt att avfärda allt som ett mischmasch av filmer med samma tema som The Abyss, The Deep, Jaws och framförallt Alien men The Wake tar allt ett steg längre och levererar ett klassiskt skräckmästerverk som inte lämnar någon oberörd. Det här rör sig om en urtida mytologisk fasa som legat dold i historiens och havets djupa mörker och nu återvänder för att sprida terror på vår jord. Den moderna vetenskapen, symboliserad av vårt stackars team av forskare, står handfallen. Den obehagliga känslan av hopplöshet, klaustrofobi och ren terror är kompakt nattsvart och något som jag aldrig tidigare upplevt i serieform.

The-Wake-Capa-Completa

Bildarbetet av Sean Murphy är strålande med en lätt spretig stil som samtidigt är sjukt detaljerad och Matt Hollingsworths bleka färgskala bidrar starkt till det skrämmande helhetsintrycket. Alla involverade har verkligen gett sitt yttersta för att du ska få läsa den här serien och jag kan helt enkelt inte komma på något negativt mer än att den fick mig att sova dåligt på natten vilket snarare måste betraktas som ett toppbetyg.

Efter ett uppehåll kickar fortsättningen av serien igång i februari och jag kan knappt vänta. Det mycket oväntade och episka slutet på första delen bidrar starkt till detta och kommer få den mest hårdhudade att fälla en tår men jag tänker inte spoila mer. Läs den nu och låt lampan lysa i natt.

Manus: Scott Snyder
Illustration: Sean Murphy
Färgläggning: Matt Hollingsworth
Förlag: Vertigo
Betyg: 5/5

Kommentarer

  1. […] några nya serier från förra året som sent fångade min uppmärksamhet. Först ut var utmärkta The Wake och nu är turen kommen till sci-fi-titeln Black […]

  2. […] stackars värld efter att undervattensvarelserna startat syndafloden. Jag har tidigare recenserat The Wake: Part One och måste säga att när jag läser hela serien i den inbundna utgåvan som äntligen kommit ut […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...