iPad /Recensioner

Black Science #1-3

onsdag 5 februari, kl 11:30 av 6 kommentarer

3468063-black+science+01Jag började veckan med att annonsera några nya serier från förra året som sent fångade min uppmärksamhet. Först ut var utmärkta The Wake och nu är turen kommen till sci-fi-titeln Black Science.

Rick Remender (Uncanny Avengers, Captain America, Deadly Class) och Matteo Scaleras (Indestructible Hulk, Dead Body Road) serie från Image Comics startade i november 2013 och trots att vi bara är tre nummer in i berättelsen kan jag redan nu basunera ut att det är en av de mest fängslande och intressanta serier jag läst på länge.

Grant McKay och hans Anarchist League of Scientists har konstruerat en mackapär som gör det möjligt att resa till alla parallella verkligheter och därigenom hitta möjligheten att till exempel bota cancer eller upptäcka hissnande teknologi som är till gagn för mänskligheten. Grant hade aldrig klarat sitt uppdrag utan finansiellt stöd av en hittills okänd Mr. Block och det är en underdrift att säga att Grant och bolagsrepresentanten Kadir har samarbetssvårigheter. Kadir är i Grants ögon en inkompetent byråkrat som räknar pengar och Grant en självsvåldig bråkmakande loser i Kadirs ögon. Förtroendet dem emellan blir inte bättre när mackapären helt plötsligt transporterar hela sällskapet, inklusive Grants två barn som är på besök för att bevittna faderns triumf, till en mycket farlig plats. Vem har saboterat maskinen och hur ska de ta sig hem igen helskinnade?

1385568868000-BlackScience-pg12Black Science kastar oss rakt in hetluften från ruta ett och den rafflande jakten för att komma hem tar oss till häpnadsväckande platser och miljöer, bland annat sköldpaddsöar, humanoida amfibier, högteknologiska indianer och tyska soldater från första världskriget. Scaleras penna och Dean Whites fantastiska färgläggning tar oss med på en resa som jag aldrig vill ska ta slut. Förutom att det är en av de snyggaste serier jag läst på länge är den också proppad med så mycket adrenalinsprutande action och spänning att jag blir helt matt. Remender tuffar skoningslöst på i ett mardrömslikt tempo med bedrägliga stunder av ro som istället fylls antingen med fängslande tillbakablickar eller en gnagande oro över vad som ska hända vår stackars grupp i nästa bladvändning.

Grant McKay har offrat mycket på vägen för att nå sina mål. Hans äktenskap är på ruinens brant och när han inte arbetar tillbringar Grant hellre sin dyrbara tid i labbet rökandes gräs med sin forskarkollega och älskarinna Rebecca. Besatt av farlig vetenskap och att ingen annan än han själv sätter gränserna för vad som är möjligt samt tyngd av dåligt samvete för sina tillkortakommande som make och far är några av faktorerna som gör Grant McKay till en intressant och problematisk karaktär som jag vill veta mer om under seriens gång.

black-science-2-web-72-300x598Alla övriga strandsatta personer är välgjorda och passar utmärkt in i dramat. Tyrannen Kadir, hans näbbiga hjälpreda Chandra, komikern Shawn, den buttre ex-militären Ward, tidigare nämnda Rebecca samt barnen Nathan och Pia är alla mer eller mindre ofrivilliga dimensionauter. Det bekymmersamma är om man skulle börja gilla någon speciell karaktär för mycket eftersom det inte är självklart vem eller vilka som klarar sig vilket gör nagelbitarfaktorn ännu högre. Schismerna inom gruppen är underbara med en sylvass dialog som ständigt fördjupar karaktärerna och för berättelsen framåt på ett skönt sätt. Varje sida och bildruta är perfekt avvägd både för att vila ögat på och för att behålla ett perfekt tempo i den följsamma expositionen. Att alla inblandade kreatörer är djupt engagerade i denna serie märks verkligen och jag längtar till nästa nummer. Rekommenderas varmt.

Manus: Rick Remender
Illustration: Matteo Scalera
Färgläggning: Dean White
Förlag: Image Comics
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. […] The Wake #1-5 Black Science #1-3 » […]

  2. […] Uncanny Avengers och Captain America. Hans egna serier hos Image Comics inkluderar sci-fi-titeln Black Science och Low som kommer ut senare i år. Förra veckan dök också en annan ny titel upp hos Image […]

  3. Rikard says:

    Har bara läst första numret men fastnade inte alls för den. Tyckte mest den var rörig. Men jag får kanske ge de kommande nummerna en chans nu.

  4. […] Comics: Två kraftigt rekommenderade serier av Rick Remender dök upp med nya nummer, Black Science #4 och Deadly Class #2, och nya serierna One-Hit Wonder samt Revenge. Dessutom meddelade förlaget […]

  5. […] skriver och då har jag ändå inte nämnt hans utmärkta kreatörsägda serier hos Image Comics (Black Science, Deadly Class och kommande Low) samt Fear Agent från Dark Horse […]

  6. […] Ghost författas av Rick Remender (Captain America, Black Science) och serien blir hans fjärde ongoing hos Image. Det som får mig att gå i spinn är att den ska […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...