Recensioner

Countdown to Peter Parker: The Superior Foes of Spider-Man #1-6

torsdag 6 februari, kl 18:43 av 2 kommentarer

3145505-01aHenriks förnämliga initiativ med en djupdykning i Superior Spider-Mans egna universum tar oss den här gången till en mycket överraskande trevlig titel som är lätt att missa i Marvels snåriga spindeldjungel. Under Superior Spider-Week sommaren 2013 annonserade House of Ideas tre nya titlar med anknytning till Otto Octavius version av vår vänlige kvartersspindel: Superior Carnage (miniserie i fem delar), Superior Spider-Man Team-Up och dagens recenserade titel, The Superior Foes of Spider-Man. Redan i Superior Spider-Man #1 dök dessa superskurkar upp som den senaste upplagan av gamla Sinister Six bestående av följande medlemmar: Boomerang, Shocker, Speed Demon, Overdrive, den nya kvinnliga Beetle samt roboten Living Brain. Dessa sex besegrades fundamentalt av Ottos Spider-Man och hade det inte varit för Peter Parkers undermedvetna som spökar i Octavius hjärna hade Boomerang rest till de sälla jaktmarkerna. Living Brain oskadliggjordes och jobbar nu som Ottos medhjälpare medan de övriga fem fortsätter på brottets bana med sitt gemensamma hatobjekt på agendan: Spider-Man.

3286392-03aDet är lätt att avfärda den här titeln vid första påseendet som en katt-och-råtta-lek mellan Superior Spider-Man och Sinister Six med det är så långt ifrån sanningen man kan komma. Faktiskt är det så att Spider-Man inte ens är med i tidningen utan det här är helt enkelt Marvels egna superskurk-sitcom á la It’s Allways Sunny in Philadelphia, med andra ord bedrövliga personer som är bedrövliga mot varandra och de hysteriskt roliga efterverkningarna av detta.

Att Nick Spencer (Morning Glories, Secret Avengers) och Steve Lieber har gjort en underbart rolig serie där huvudrollsinnehavarna består av Spider-Mans C-skurkar måste premieras eftersom det bevisar att vilka karaktärer som helst kan nå sin fulla potential med rätt inställning och engagemang. Flera indie-talanger har de senaste åren fått mer svängrum hos Marvel Comics och jag hoppas det är en trend som håller i sig.

3345323-04aHändelserna i Superior Foes återberättas av Fred Myers, alias Boomerang, och hans monologer om sin egen förträfflighet och dröm om det perfekta brottet är värt varenda spänn. Ofelbar, skrävlig och nedlåtande är bara några adjektiv som beskriver vår berättare och ledare och hade alla bara gjort som han sagt skulle han ha varit Årets man för länge sedan. Övriga teamet, praktarslet Speed Demon, tjejtjusaren Overdrive, buttra Beetle och fegisen Shocker, presenteras så övertygande att det är svårt att inte bry sig om dem, särskilt då stackars Shocker som verkligen inte har det lätt i livet. Sedan var det ju det där med att de saknar en medlem för att kunna kalla sig Sinister Six men man får ju mer pengar om man delar bytet på fem och ännu mer om man delar på fyra 😉

Boomerang övertygar sina kumpaner om att deras stora genombrott i karriären är att hitta gamle Maggia-bossen Silvermanes robothuvud men i själva verket har han en egen dold agenda med skurken Chameleon. Under resans gång får vi stifta bekantskap med Boomerangs usle advokat Partridge, gamle Beetle-skurken Abner Jenkins (nu som hjälte i gamla Thunderbolts under kodnamnet Mach VII) som försöker frälsa Boomerang med ett tolvstegsprogram för patetiska superskurkar, den råttälskande maffiabossen Owl och till och med en dejt till Boomerang.

3493728-06För er som vill läsa en uppfriskande rolig serie om riktiga losers som skildras med hjärta kan jag inte nog rekommendera Superior Foes of Spider-Man. Första traden, The Superior Foes of Spider-Man Vol. 1: Getting the Band Back Together samlar The Superior Foes of Spider-Man #1-6 och kommer ut i mars 2014 så väntan blir inte så lång om du är sugen. Marvel Comics har också meddelat att serien kommer att fortsätta även efter Peter Parkers återkomst vilket glädjer mig mycket eftersom det är en av de bästa pågående serierna hos Marvel just nu.

Manus: Nick Spencer
Illustration: Steve Lieber
Färgläggning: Rachelle Rosenberg
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. […] och Fantastic Four är den en liten pärla värd att utforska. Avengers Arena påminner mest om The Superior Foes of Spider-Man eftersom det också är en doldis med bra innehåll som […]

  2. […] Superior Foes of Spider-Man, Vol.1: Getting the Band Together Again (Marvel Comics) […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...